(FOTO) Izredne razmere v Ukrajini, vodji Donecka in Luganska prosila Moskvo za pomoč. Poglejte satelitske posnetke kopičenja vojaških sil

M.R., STA, A.L., Va
23.02.2022 09:53

Ameriška družba za vesoljsko tehnologijo Maxar je objavila nove satelitske posnetke, ki prikazujejo prerazporeditve vojaških sil v Belorusiji in zahodni Rusiji. Gre za kraje, ki ležijo v bližini meje z Ukrajino. Ta je danes razglasila izredne razmere in začela mobilizacijo rezervistov. Slovenski in poljski premier v pobudi za Ukrajino v EU pozvala k "hitrim in pogumnim odločitvam", saj smo priča "bitki za Evropo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojaška vozila ob letališču Bolšoj Bolkov pri beloruskem mestu Mazir.
Maxar Technologies/Reuters

V Belorusiji, kjer sicer še vedno potekajo vojaške vaje beloruske in ruske vojske, naj bi bilo razporejenih več kot sto vojaških vozil. 

Satelitski posnetek letališča Bolšoj Bokov, ki je nastal 4. februarja.
Maxar Technologies/Reuters
Vojaška vozila ob letališču Bolšoj Bolkov pri beloruskem mestu Mazir.
Maxar Technologies/Reuters

Agencija Reuters sicer poroča, da ne more potrditi verodostojnosti fotografij Maxarja, ki že več tednov s svojimi sateliti spremlja kopičenje ruskih sil ob meji z Ukrajino. 

Kot trdijo pri Maxarju, je na posnetkih mogoče videti novo mobilno bolnišnico, ki so jo postavili ob vojaški bazi na zahodu Rusije. V bližini ukrajinske meje naj bi prav tako opazili opremo za premeščanje tankov, artilerije in druge opreme. 

Vojska pri ruskem mestu Belgorod.
Maxar Technologies/Reuters

V Ukrajini razglasitev izrednih razmer in mobilizacija rezervistov

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je  parlament pozval, naj zaradi nevarnosti ruskega napada za 30 dni razglasi izredne razmere v državi. Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, vse svoje državljane pa je pozvala, naj nemudoma zapustijo Rusijo. Parlament je nekaj ur pozneje pričakovano z veliko večino glasoval za razglasitev izrednih razmer v državi, kar naj bi Ukrajini pomagalo oblikovati ustrezen odgovor na grožnjo ruske invazije. Poslanci vrhovne rade v Kijevu so potrdili odlok ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, na osnovi katerega bodo od polnoči po vsej državi - z izjemo samooklicanih republik Lugansk in Doneck, ki sta že vse od leta 2014 pod posebnim režimom - v veljavi izredne razmere. Poslanci so imeli za potrditev odloka na voljo 48 ur, a so pričakovano pohiteli. V Moskvi  so se kmalu zatem oglasili, češ da vodji regij Doneck in Lugansk Rusijo prosita za pomoč pri spopadu z ukrajinsko vojsko. Vladimir Putin je pred tem povedal, da bi Rusija vojaško posredovala, če bi jo obe republiki za to zaprosili. Ta prošnja bi tako lahko bila povod za uradni ruski vojaški poseg na vzhodu Ukrajine, za kar je ruski predsednik dobil tudi formalno odobritev ruskega parlamenta.

Mobilna bolnišnica in vojaška oprema zahodno od Belgoroda. 
Maxar Technologies/EPA

V prvi fazi so v Ukrajini izredne razmere razglasili za obdobje 30 dni, ki pa ga je nato mogoče podaljšati še za do 60 dni. Izredne razmere med drugim omogočajo uvedbo policijske ure, a kot je povedal sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov, jo bodo uvedli, če se bo izkazalo za potrebno.

Oblasti bodo okrepile varovanje javnega reda ter strateške infrastrukture, omejile bodo promet ter okrepile pregled vozil in dokumentov državljanov. Dejal je še, da želijo z uvedbo izrednih razmer v državi ohraniti mir, da bi gospodarstvo lahko delovalo naprej. Zagotovil je, da ukrep ne bo imel radikalnega vpliva na življenje ljudi.

Mobilna bolnišnica in vojaška oprema zahodno od Belgoroda. 
Maxar Technologies/Reuters

Ukrajina je začela tudi mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 let. Pozvali so jih, naj se javijo svojim enotam. Kot so še pojasnili v vojski, posamezniku, ki se na poziv ne bo odzval ter za to ne bo imel ustreznega razloga, grozi kazen.

Belgorod
Maxar Technologies/Reuters

Ukrajina ima okoli 200.000 rezervistov poleg 250.000-članske redne vojske.

Predsednik Volodimir Zelenski pa je v torek izključil možnost splošne mobilizacije v državi.

Počep, Rusija
Maxar Technologies/EPA

Obenem so ukrajinske oblasti vse državljane pozvale, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo. Kot so pojasnili, se njena agresija na Ukrajino krepi. Po ukrajinskih ocenah v sosednji Rusiji živi okoli tri milijone Ukrajincev.

Nove vojaške enote v Počepu.
Maxar Technologies/EPA

Potem ko je Rusija v ponedeljek priznala samostojnost samooklicanih proruskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, se krepijo bojazni pred obsežnejšo rusko invazijo. ZDA naj bi bile ukrajinskega predsednika opozorile, da se lahko "popolna invazija" zgodi v roku 48 ur.

Še en kibernetski napad

Ukrajina je vmes spet postala tarča velikega kibernetskega napada, zaradi katerega med drugim ne delujeta spletni strani vlade in zunanjega ministrstva. Kot je sporočil namestnik ukrajinskega premierja Mihajlo Fjodorov, se je napad začel popoldne, njegova tarča pa je več bank in uradnih spletnih strani. O tem, od kod napad prihaja, ni govoril.

Spletnih strani vlade in zunanjega ministrstva popoldne res ni bilo mogoče odpreti, medtem ko spletne strani osrednjih ukrajinskih medijev, bank in drugih poglavitnih javnih institucij delujejo. Po drugi strani je na primer ruska Sberbank svoje uporabnike na spletnih straneh  obveščala, da začasno ne deluje njeno mobilno bančništvo. Po poročanju nemške tiskovne strani dpa je bilo moteno tudi delovanje spletne strani ukrajinskega parlamenta. Fjodorov je dejal, da je uspelo nekaterim preusmeriti promet na drugega ponudnika in tako minimizirati škodo. To naj bi bila tudi zasluga dodatnih varnostnih ukrepov, sprejetih v minulih tednih.

Šlo naj bi sicer za vnovični napad za porazdeljeno zavrnitev storitve (DDoS), o kakršnih so iz Ukrajine poročali že januarja letos in minuli teden ter za katerimi naj bi stala Rusija. Gre za napad, v katerem veliko število računalnikov napadeno spletno stran preplavi z zahtevami za podatke in jo tako ohromi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta