(FOTO) Izročene zapornike doma pričakale družine ter Biden in Harrisova

STA, Va
02.08.2024 08:28

Trije ameriški državljani so del ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne,

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta ob povratku v ZDA pozdravila tri ameriške državljane, ki so bili v četrtek izpuščeni v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo. Oba sta izrazila zadovoljstvo ob njihovi vrnitvi in poudarila pomen diplomacije.

Paul Whelan 
EPA
Alsu Kurmaševa
Reuters
Evan Gershkovich
Reuters

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, rusko-ameriško novinarko Alsu Kurmaševo ter nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana so ob izkrcanju v vojaškem oporišču Andrews blizu Washingtona pričakali družinski člani in prijatelji, pa tudi predsednik Biden in podpredsednica Harris. Biden se je zahvalil ameriškim zaveznikom, ki so po njegovih besedah sprejeli "zelo težko odločitev" za izpustitev zapornikov, navaja britanski BBC. V izmenjavi je poleg Nemčije, Poljske in Norveške sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

EPA

Ameriški predsednik je izpostavil tudi pomen tega dne za družine, ki so bile ločene od svojih bližnjih, Harrisova pa je v svojem nagovoru namenila pozornost Bidnu in dejala, da je izpustitev zapornikov prikazuje, kako pomembno je imeti "predsednika, ki razume moč diplomacije".

Reuters

Tudi Biden je že v četrtek izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo označil za "dosežek diplomacije". Ob tem je bil kritičen do navideznih sojenj v Rusiji, v katerih so bili obsojeni zdaj izpuščeni zaporniki.

V eni največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari v četrtek izmenjanih 26 ljudi - deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov z Zahoda, je pred tem sporočila Turčija. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je že odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta