(FOTO) Je bilo v Mariupolu uporabljeno kemično orožje? "Obstajajo poročila ..."

Va, STA
12.04.2022 08:35

Med drugim ukrajinska poslanka je na twitterju zapisala, da je Rusija v mestu uporabila "neznano snov" in da ljudje trpijo za težavami z dihali. Ta poročila, če so resnična, so zelo zaskrbljujoča, so se oglaisli v Washingtonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariupol mesec in pol od začetka vojne. 
Reuters

Velika Britanija preiskuje navedbe, da naj bi bila Rusija v ukrajinskem mestu Mariupol uporabila kemično orožje, potem ko so se poročila o tem pojavila na družbenih omrežjih. Da naj bi bile ruske sile uporabile to orožje, je navajal tudi ukrajinski bataljon Azov. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poročil ni potrdil, je pa posvaril pred uporabo kemičnega orožja.

"Obstajajo poročila, da so ruske sile morda uporabile kemične snovi v napadu na ljudi v Mariupolu. S partnerji si prizadevamo ugotoviti podrobnosti," je v ponedeljek na twitterju zapisala britanska zunanja ministrica Liz Truss. Uporaba tovrstnega orožja bi bila izjemno stopnjevanje konflikta, je poudarila, od ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima pa da bodo terjali pojasnila in odgovornost.

Če bi Rusija dejansko uporabila kemično orožje, bi se ruski predsednik Vladimir Putin moral zavedati, da so glede odziva Zahoda na mizi vse možnosti, je posvaril tudi britanski državni sekretar za oborožene sile James Heappey. Nekatere stvari so pač nesprejemljive in uporaba kemičnega orožja bi bila deležna odgovora, je povedal.

Mariupol
Reuters

Pred tem so se poročila o domnevni uporabi kemičnega orožja v Mariupolu pojavila na družbenih omrežjih. Ukrajinska poslanka Ivana Klimpuš je na twitterju zapisala, da je Rusija v mestu uporabila "neznano snov" in da ljudje trpijo za težavami z dihali. "Najverjetneje kemično orožje!" je dodala.

Pomočnik župana Mariupola Petro Andruščenko je medtem na Telegramu zapisal, da tak napad "trenutno ni potrjen". "Čakamo na uradne informacije vojske," je zapisal.

Da je ruski dron nad vojake in civiliste v Mariupolu spustil "strupeno snov", je že pred tem v ponedeljek zatrdil nacionalistični bataljon Azov, ki je obenem navajal, da naj bi ljudje doživljali dihalne odpovedi in nevrološke težave.

"Trije ljudje imajo jasne znake zastrupitve z vojaškimi kemikalijami, a brez katastrofalnih posledic," je v video sporočilu na Telegramu dejal vodja bataljona Andrej Bilecki. Ruse je obtožil uporabe kemičnega orožja med napadom na metalurški obrat Azovstal v mestu.

Reuters

 

Reuters

Zelenski: To obravnavamo z največjo resnostjo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je tega vprašanja dotaknil v svojem nagovoru pozno v ponedeljek, češ da bi Rusija lahko uporabila kemično orožje proti braniteljem Mariupola, ni pa potrdil, da bi se to že zgodilo. "To obravnavamo z največjo resnostjo," je dodal po poročanju BBC.

Da so seznanjeni s poročili, je potrdil tudi tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby, ki pa je dodal, da jih ne morejo potrditi. "Ta poročila, če so resnična, so zelo zaskrbljujoča in odražajo skrbi, ki smo jih imeli glede ruske možnosti uporabe različnih sredstev za nadzor, vključno s solzivcem, pomešanim s kemičnimi snovmi," je dejal.

Predstavniki zahodnih držav in Ukrajine so že v preteklosti svarili, da bi se lahko Rusija v svoji invaziji na Ukrajino zatekla k uporabi bolj skrajnih ukrepov, tudi kemičnega orožja, a doslej tovrsten napad še ni bil potrjen.

Župan Mariupola Vadim Bojčenko medtem trdi, da je bilo od začetka ruske okupacije v mestu ubitih več kot 10 tisoč civilistov. Končna številka mrtvih pa da bi lahko bila nad 20 tisoč. V Mariupolu primanjkuje hrane, trupla ležijo po ulicah, trdi župan. 

Ukrajinsko tožilstvo je sporočilo, da preiskuje že več kot 6000 domnevnih vojnih zločinov ruskih enot v državi. Skupno je prijavljenih 6036 primerov. Tožilstvo je objavilo še, da je bilo od začetka ruske agresije ubitih 186 otrok.

(FOTO) Novo orožje na bojišču v Ukrajini: Zakaj je ruska mina POM-3 tako smrtonosna

Uničeno gledališče v Mariupolu. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta