(FOTO) Kakšno nevarnost pomenijo hipersonične rakete? Ruska stran trdi, da jih je uporabila v Ukrajini

Va
19.03.2022 21:00

Rusija je sporočila, da so v Ukrajini v petek prvič uporabili hipersonične rakete. Z njimi naj bi bili uničili skladišče orožja na zahodu države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mig-31 z balistično hipersonično raketo nad Rdečim trgom v Moskvi na vojaški paradi leta 2018.
EPA

"Letalski raketni sistem vrste Kinžal s hipersoničnimi raketami je v petek uničil veliko podzemno skladišče raket in letalskega orožja," je objavilo rusko obrambno ministrstvo.

Hipersonične rakete so novo orožje, po besedah Vladimirja Putina, takrat ko so jih predstavljali, nepremagljivo. Na preizkusih leta 2018 naj bi bile rakete kinžal - beseda v ruščini pomeni bodalo - zadele vse cilje v oddaljenosti več kot 1000 kilometrov. Nameščene so na letalih mig-31. Leta 2021 so tako opremljen mig na primer namestili v vojaško bazo na vzhodu Sirije. Prav iz te baze naj bi bila ruska stran 19. februarja letos simulirala napad. 

(FOTO) Ukrajina trdi, da Rusija uporablja prepovedano orožje. Za kakšno orožje gre, kdo ga je do zdaj že uporabil?

Rusija je hipersonično orožje začela razvijati za izogibanje obrambnim sistemom drugih držav. Kinžal lahko zadene statične ali mobilne tarče, tudi na primer letalonosilke.

V nekaj sekundah taka raketa doseže hipersonično hitrost, to pomeni, da je vsaj petkrat hitrejša od zvoka (več kot kilometer in pol v sekundi), manevre lahko izvaja v vseh fazah leta in zmore leteti tako nizko, da radarji protiraketne obrambe tega sploh ne zaznajo. Za kinžal pa se šteje, da doseže hitrost, celo desetkrat večjo od hitrosti zvoka, in lahko leti skoraj 2000 kilometrov daleč.

Neslišen je za katerikoli protiraketni ščit. Velesile kot ZDA, Kitajska in Rusija pa tekmujejo, katera bo hitreje in uspešneje razvijala hipersonično oborožitev.   

In še en kavelj. Konica hipersoničnih raket je teoretično lahko konvencionalna ali pa jedrska. 

V Ljubljani zanikajo, da bi Slovenija ta hip načrtovala nove pošiljke orožja za Ukrajince

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta