(FOTO) Kijev in Moskva vsak s svojo različico napada na otroško bolnišnico v glavnem mestu Ukrajine

STA, Va
08.07.2024 15:43

V ruskih napadih na Kijev je bilo danes ubitih najmanj 22 ljudi, še 72 je bilo ranjenih. Odzvala se je tudi slovenska politika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ruševinah bolnišnice je ostao več ujetih. 
EPA

Bolnišnice morajo biti območja miru tudi v času spopadov, je v odzivu na današnji ruski napad dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar in opozorila, da takšni napadi pomenijo kršitev humanitarnega prava. Obsežne raketne napade na Ukrajino sta obsodila tudi premier Robert Golob in zunanje ministrstvo.

Reuters

"Ogorčena sem nad napadom na otroško bolnišnico Ohmatdit v Kijevu. Šole in bolnišnice morajo biti območja miru, kjer so otroci zaščiteni tudi v času spopadov! Napadi na bolnišnice, kaj šele na otroške bolnišnice, so kršitev humanitarnega prava ter napad na človečnost in spodobnost. V mislih sem z družinami žrtev in mladih bolnikov," je Pirc Musar zapisala na omrežju X.

Premier Golob je opozoril, da so bili v napadih ubiti nedolžni civilisti, tudi otroci. "To jasno kaže, da ruski režim nima namena končati vojne," je dodal.

Da so napadi na bolnišnice očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava in se morajo nemudoma končati, pa je na omrežju X zapisalo zunanje ministrstvo.

Kijev o komponentah, izdelanih v članicah Nata, Moskva o vojaških ciljih

Po oceni ukrajinske varnostne službe SBU je otroško bolnišnico zadela manevrirna raketa tipa h-101. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je dejal, da je ruski izstrelek vseboval "na desetine mikroelektronskih komponent, izdelanih v članicah Nata".

Ruska vojska je danes z več kot 40 raketami napadla številna ukrajinska mesta, med drugim Kijev, Dnipro, Krivoj Rog, Kramatorsk in Slovjansk. V napadih je bila med drugim poškodovana tudi bolnišnica Ohmatdit v Kijevu, kjer v ruševinah ostaja ujetih več ljudi.

Pred napadeno bolnišnico. 
EPA

Poškodovana je tudi energetska infrastruktura. Moskva trdi, da je škodo v Kijevu povzročila ukrajinska zračna obramba. "Fotografije in videoposnetki s prizorišča potrjujejo, da je škodo povzročila raketa ukrajinske zračne obrambe," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so ruske sile v napadih zadele predvidene vojaške cilje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na napad pozval k sklicu izredne seje Varnostnega svet Združenih narodov. Varnostni svet bo o današnjih smrtonosnih ruskih napadih na Kijev razpravljal v torek. Sklic izrednega zasedanja sta zahtevali stalna članica Francija in nestalna članica Ekvador.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta