(FOTO) Neredi po smrti francoskega najstnika se umirjajo

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
02.07.2023 19:33

Tisto, kar so bili sprva povsem legitimni protesti zaradi prekomernega policijskega nasilja, se je spremenilo v vandalizem in plenjenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že skoraj vsakonočni prizor v številnih francoskih mestih
Reuters

Življenje v Franciji se očitno počasi vrača v ustaljene tirnice. Po dolgih nočeh nemirov, ki so zajeli francoska mesta po smrti 17-letnega fanta alžirskih korenin, ki ga je v torek zvečer s strelom usmrtil policist v enem od pariških predmestij, Francozi upajo, da bodo v novem tednu živeli kolikor toliko normalno. Brez tuljenja siren, ropanja trgovin, uničevanja lastnine in desettisočev policistov ter še več podivjanih ljudi na ulicah pod okni svojih domov.

Protesti, ki so izbruhnili v sredo zvečer, so se namreč sprevrgli v vandalizem in ropanje, iz noči v noč se je do sobote nasilje stopnjevalo, potem so se pokazali prvi znaki umirjanja. Mladi, večinoma z revnih obrobij francoskih velemest, so sprva šli na ulice v upravičenem protestu zoper policijsko nasilje, usmerjeno proti priseljencem, ter v opozorilo zoper rasno segregacijo, ki jo v Franciji spremljajo že desetletja. Toda kasneje so se legitimni protesti spremenili v brezzakonje, škoda bo šla v milijone ali celo milijarde evrov. Politično je na udaru seveda predsednik Emmanuel Macron, ki je zaradi nasilja, ki je v vladnih krogih povzročilo celo razmišljanje o uvedbi izrednih razmer, konec minulega tedna predčasno zapustil vrh EU v Bruslju (tudi tam so izbruhnili nemiri), odpovedal pa tudi za danes in jutri napovedani predsedniški obisk v Nemčiji, prvega po 23 letih.

Epa

Zdaj se je v medijih oglasila tudi babica umrlega najstnika in pozvala h koncu nemirov. "Vse, ki razbijajo stvari, pozivam, naj takoj prenehajo," je dejala za televizijo BFMTV. Dodala je, da so njenega vnuka uporabili za izgovor za nasilje. Pojasnila je, da je jezna na policista, ki je med nadzorom prometa v pariškem predmestju Nanterre ubil njenega vnuka Nahela, da pa ne želi valiti krivde na policijo na splošno. Izrazila je prepričanje, da bo policista doletela kazen, in poudarila, da verjame v sodstvo. Ljudi, še posebno mlade, je pozvala, naj bodo mirni in naj med protesti ne uničujejo ničesar. Ne razbijajte oken, ne razbijajte šol, ne razbijajte avtobusov, je dejala. Poudarila je še, da je njen vnuk mrtev, življenja pa je konec tudi za njeno hčer, ki je izgubila edinega otroka. Tudi mati ustreljenega najstnika je v petek v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki je ubil njenega sina, "videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje". Francosko tožilstvo je sicer v četrtek policista, ki ostaja v priporu, obtožilo uboja.

Reuters

Vse spominja na leto 2005, ko sta se dva najstnika, prav tako iz družin priseljencev, na begu pred policisti skrila v transformatorsko postajo in umrla zaradi električnega udara. To je sprožilo nemire, ki so trajali kar tri tedne. V Franciji prav tako niso pozabljeni dolgotrajni protesti tako imenovanih rumenih jopičev, ki so izbruhnili sredi covidne krize zaradi napovedanih podražitev goriva, ter še nedokončani ljudski upor zaradi napovedane pokojninske reforme, ki se ga je - nenasilno - od napovedanih dnevih protestov redno udeleževalo na milijone ljudi, ko so stavke različnih sindikatov skoraj povsem ohromile državo.

Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta