(FOTO) Ruska stran napovedala začasno prekinitev ognja na območju jeklarne v Mariupolu za evakuacijo civilistov

STA, Va
25.04.2022 09:07

Britanski obveščevalci so potrdili, da Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, da bi upravičila svojo okupacijo. Herson je ključen za načrtovani ruski kopenski most do polotoka Krim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariupol
Reuters

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi in znova so terjali civilne žrtve, med drugim na severovzhodu regije Harkov in na vzhodu regije Doneck. Med drugim naj bi bili Rusi sprožili močan napad v smeri od Izjuma proti Kramatorsku, a ga je ukrajinskim silam uspelo odbiti. Kijev je medtem Rusiji predlagal poseben krog pogajanj o Mariupolu.

V Donecku in južneje so se ruske sile omejile predvsem na silovito topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev, do novega poskusa zavzetja je prišlo le pri manjšem kraju Popasna, za katerega siloviti boji potekajo že več tednov.

V pristaniškem mestu Mariupol so Rusi z bombami in raketami znova obstreljevali območje jeklarne Azovstal, kjer vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu, tam pa naj bi bili ujeti tudi številni civilisti, med njimi otroci. Pozneje je rusko obrambno ministrstvo napovedalo prekinitev ognja na območju jeklarne, da bi omogočili evakuacijo civilistov iz industrijskega kompleksa.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi ponoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja in usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolu, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah.

Več raket je po navedbah ukrajinske strani danes priletelo na osrednji in zahodni del države, med drugim na območje Lvova in Vinice. Zadetih je bilo tudi več železniških postaj, je sporočil prvi mož ukrajinskih železnic Oleksander Kamišin. Povedal je, da so bili iz varnostnih razlogov primorani spremeniti pot in vozni red več vlakov.

Zemljevid Ruske federacije na steni v begunskem centru.
EPA

Britanski obveščevalci so v svojem zadnjem poročilu davi potrdili, da Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, s katerim želi upravičiti svojo okupacijo na tem območju. Herson je ključen za doseganje cilja, ki si ga je v invaziji zastavila Rusija, in sicer da vzpostavi kopenski most do polotoka Krim, ki si ga je priključila že leta 2014, in zavzame ne le vzhod, ampak tudi jug Ukrajine.

Herson je edino večje ukrajinsko mesto, ki ga je Rusija v invaziji, ki se je prevesila že v tretji mesec, uspela zavzeti. A nekatera okoliška območja so medtem znova zavzele ukrajinske sile in spopadi tam se nadaljujejo.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in državni sekretar Antony Blinken v Kijevu. 
Reuters

Požar v ruski logistični bazi

V ruskem mestu Brjansk blizu meje z Ukrajino gori veliko skladišče goriva, so sporočili z ruskega ministrstva za izredne razmere. Požar je izbruhnil v skladišču goriva, ki služi kot logistična baza za vojaške operacije Moskve v Ukrajini, vzrok zanj pa ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagorelo je v skladišču goriva družbe Transneft Brjansk, ki je od meje z Ukrajino oddaljeno približno 150 kilometrov. Po prvih podatkih ni bilo poškodovanih, vzroka požara pa niso navedli. Ministrstvo je sporočilo, da za zdaj ni potrebe po evakuaciji prebivalcev.

Požar je izbruhnil okoli 2. ure zjutraj po lokalnem času v okrožju Fokinski v mestu Brjansk, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere in dodalo, da so na kraj dogodka poslali reševalce in gasilce.

Posnetki, ki so jih objavili ruski mediji, prikazujejo požar, ki je nočno nebo v Brjansku obarval rdeče, medtem ko se v nebo dviga gost dim.

Moskva je ukrajinske sile večkrat obtožila, da izvajajo napade na ruskih tleh, med drugim sredi aprila na vas v regiji Brjansk. V začetku aprila je guverner regije Belgorod, ki prav tako meji na Rusijo, trdil, da so ukrajinski helikopterji streljali na skladišče goriva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta