(FOTO) Ukrajina Evropi ponudila v uporabo skladišča plina, ruska vojska trdi, da je v Lvovu uničila skladišče goriva

STA, Gr.G.
27.03.2022 11:27

Poljska je sicer pristala, da bi Ukrajini v zameno za ameriške lovce predala svoje mige, ki jih ima še iz sovjetskih časov in s katerimi so ukrajinski piloti navajeni leteti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruske oborožene sile so v soboto med obstreljevanjem zahodnega ukrajinskega mesta Lvov uničile veliko skladišče goriva, ki je oskrbovalo ukrajinsko vojsko na zahodu države in v bližini Kijeva, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Moskvi zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Rakete, izstreljene z letal in vojaških ladij, so uničile več vojaških objektov na območju Lvova in Kijeva, je še dejal Konašenkov.

Reuters

Ukrajinska regionalna vojaška uprava je v soboto poročala o obstreljevanju Lvova in o treh silovitih eksplozijah na vzhodnem obrobju mesta. Na nebu je bilo videti gost oblak črnega dima. Po napadu je namreč zagorelo skladišče za shranjevanje goriva, je sporočil župan mesta Andrij Sadovi. Govoril je o petih žrtvah, ni pa navedel več podrobnosti. Civilna infrastruktura ni bila prizadeta. Po podatkih ukrajinske civilne obrambe so požar v skladišču goriva pogasili šele danes po 14 urah gašenja.

Ukrajina evropskim državam ponudila v uporabo skladišča plina

Ukrajina je evropskim državam ponudila svoja podzemna skladišča za shranjevanje zemeljskega plina, da bi si lahko nakopičile strateško rezervo goriva, medtem ko si prizadevajo zmanjšati uvoz iz Rusije. Ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko je poudaril, da Ukrajina ostaja zanesljiva partnerica Evrope na področju energetske varnosti. Halušenko je dejal, da ima njegova država največje podzemno skladišče za shranjevanje plina v Evropi in ga je pripravljena deliti z Evropsko unijo. "Kljub ruski vojaški agresiji Ukrajina ostaja močna in zanesljiva partnerica Evrope na področju energetske varnosti," je konec tedna zapisal na Facebooku.

ZDA si po besedah ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna ne prizadevajo za spremembo režima v Rusiji

Reuters

Pozdravil je potezo EU, ki se je po ruski invaziji odločila za opuščanje uvažanja ruskega plina in za skupne nabave od drugih dobaviteljev. Dodal je, da bi lahko Ukrajina k tej solidarnosti prispevala s svojimi skladiščnimi zmogljivostmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji EU so se prejšnji teden dogovorili o prostovoljnem skupnem nakupu plina, utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) in vodika, da bi znižali cene za potrošnike v svojih državah. ZDA in druge države pa so napovedale, da bodo EU dobavljale več utekočinjenega zemeljskega plina.

Ukrajinski predsednik Zelenski je Katar in druge zalivske države pohvalil kot "zanesljive in trdne dobavitelje virov energije". Tako bi lahko prispevali k stabilizaciji razmer v Evropi, je dejal v sobotnem video nagovoru na gospodarskem forumu v Dohi. Države proizvajalke energije je pozval, naj povečajo proizvodnjo in s tem zagotovijo, da nobena država ne bo mogla uporabiti energije kot orožja za izsiljevanje sveta.

Podzemno skladišče blizu mesta Stryi na zahodu Ukrajine. 
Reuters

Zaradi ruske vojne proti Ukrajini Kijev poziva evropske države, naj nemudoma bojkotirajo dobavo energije iz Rusije. Vendar pa ruski zemeljski plin še naprej teče proti zahodu po ukrajinskem plinovodnem omrežju. Moskva naj bi Kijevu še naprej plačevala tranzitne pristojbine, ki so že dolgo pomemben vir prihodkov. Ukrajina pa medtem svoje potrebe po plinu že nekaj časa pokriva z dobavo iz EU.

Dim na obrobju Lviva po ruskem napadu iz zraka.
EPA

Zelenski ponovil poziv Poljski, naj pošlje tanke in letala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval Poljsko, naj Ukrajini na pomoč za soočanje z rusko agresijo pošlje bojna letala in tanke. Na videokonferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo je opozoril, da bo ruska vojska ogrozila tudi sosede Ukrajine, ki so članice Nata. Če partnerji Ukrajine ne bodo pomagali s tanki in letali, "potem obstaja velika nevarnost, da bo ruska vojska z raketami ogrozila ne le ozemlja naših sosed - Poljske, Slovaške, Madžarske, Romunije in baltskih držav, ampak bo to predstavljalo splošno vojaško grožnjo", je pozno v soboto na svoji spletni strani sporočil Zelenski.

Volodimir Zelenski med sestankom z Andrzejem Dudo.
Reuters

Poljska je sicer pristala, da bi Ukrajini v zameno za ameriške lovce predala svoje mige, ki jih ima še iz sovjetskih časov in s katerimi so ukrajinski piloti navajeni leteti. A bi to naredila posredno, preko ameriškega oporišča v nemškem Rammsteinu, s čimer pa se niso strinjali Američani. Ti tudi ne želijo biti neposredno vpleteni v konflikt, ker bi to lahko povzročilo neposredni spopad med ruskimi in Natovimi silami.

Medtem v Ukrajini še naprej potekajo hudi boji za Mariupolj, ki so ga ruske sile še naprej močno obstreljevale z letali in topništvom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tamkajšnji župan Vadim Bojčenko je Rusijo obtožil, da želi mesto povsem uničiti. Ruska vojska napada brez usmiljenja vse prebivalce tega že močno poškodovanega mesta, kjer so številni prebivalci tudi ruskega porekla. "Nimajo namena zaščititi nikogar," je dejal Bojčenko v pogovoru za ukrajinsko tiskovno agencijo Unian. "Njihova naloga je, da enostavno izbrišejo mesto z obličja Zemlje, vključno z njegovimi prebivalci," je še dodal.

Poljska se zaradi vojne v Ukrajini sooča s pomanjkanjem delovne sile. Najbolj je na udaru gradbeni sektor

Podobno se po po ukrajinskih navedbah dogaja tudi na severu države v mestu Černigiv. Kot je sporočil tamkajšnji župan Vladislav Atrošenko, je mesto povsem uničeno. Ubitih je bilo okoli 200 ljudi. Polovica prebivalcev tega mesta na meji z Belorusijo pa je pobegnilo, je še dodal. Pred vojno je imelo to mesto okoli 285.000 prebivalcev. Ne glede na hudo uničenje pa oba župana zatrjujeta, da predaje ne bo in da se bodo ukrajinski branilci borili do zadnjega, še poroča dpa.

V Černigivu deluje le še oskrba s plinom.
Reuters

V Černigivu brez hrane, vode, elektrike in gretja

V Černigivu na severu Ukrajine, ki ga oblega ruska vojska, so ostali brez hrane, vode, elektrike in gretja, je danes sporočil visok predstavnik regionalnih oblasti Vjačeslav Čaus. Le oskrba s plinom še nekako deluje, sicer pa je infrastruktura v mestu zaradi bojev povsem uničena, je sporočil prek Telegrama. Černigiv leži na pomembni poti severno od Kijeva proti beloruskemu mestu Gomel. Ruske sile so mesto praktično povsem obkolile in preprečujejo njegovo oskrbo ter umik civilistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na težke razmere in uničenje v mestu je v soboto že opozoril tudi župan Vladislav Atrošenko. "Mesto je povsem uničeno," je dejal. Po njegovih navedbah je bilo ubitih več kot 200 ljudi. Polovica prebivalcev tega mesta, ki je imelo pred vojno okoli 285.000 prebivalcev, pa je pobegnilo, je še dodal. Teh navedb sicer ni mogoče neodvisno preveriti, navaja dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta