(FOTO) V Berlinu več kot 100.000 demonstrantov na solidarnostnem shodu za Ukrajino

STA, Gr.G.
27.02.2022 18:32

V nemški prestolnici se je protestov udeležilo najmanj 100.000 ljudi, v Pragi jih je bilo 70.000, v Amsterdamu pa 15.000

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Berlinu se je danes več kot 100.000 ljudi udeležilo shoda v znak solidarnosti z Ukrajino. Številni protestniki so bili oblečeni v modro in rumeno barvo v barvah ukrajinske zastave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protesti so odvili tudi po številnih drugih mestih po svetu, skupna točka vseh protestov je bila obsodba ruske invazije.

Protestniki so se danes zbrali vse od Berlina do Bagdada in Quita. Demonstranti so skandirali "sramota" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, drugi pa so mahali s transparenti z gesli, kot so "Putin morilec" ali "Ustavite pošast".

Reuters

Nemška policija je udeležbo na shodu proti ruski invaziji na Ukrajino ocenila na "vsaj šestmestno številko", medtem ko organizatorji protesta menijo, da se je zbralo pol milijona ljudi, poroča AFP. Demonstranti so zapolnili veliko območje med Brandenburškimi vrati in Stolpom zmage.

Reuters

Nemčija je v soboto sporočila, da bo v Ukrajino dobavila tisoč kosov protitankovskega orožja ter 500 raket zemlja-zrak tipa stinger. Danes pa je kancler Olaf Scholz napovedal znatno zvišanje obrambnega proračuna države.

V Pragi se je na osrednjem Vaclavskem trgu zbralo več deset tisoč ljudi. "Vsi se moramo potruditi po svojih najboljših močeh," je eden od protestnikov dejal za AFP, medtem ko je nosil transparent, na katerem je bil Putin.

Medtem je v Litvi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pod vodstvom nekaj sto svojih sodržavljanov protestirala proti režimu v Minsku, ki je Putinovi vojski dovolil, da državo uporabi kot odskočno desko za napad na Ukrajino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta