(FOTO) V teku pred biki v Pamploni šest poškodovanih

STA
07.07.2024 12:15

Od leta 1924 je posledicam poškodb podleglo 16 tekačev, nazadnje leta 2009.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prvi dan teka pred biki med letošnjim festivalom San Fermin je bilo v Pamploni na severu Španije danes poškodovanih šest ljudi, eden huje. Predstavnik lokalne zdravniške službe je za televizijo RTVE povedal, da je ena oseba utrpela poškodbo glave, pet pa predvsem modrice.

epa

Festival, ki bo potekal do 14. julija, so odprli v soboto s tradicionalno izstrelitvijo rakete z balkona mestne hiše. Prvi tek z biki je bil danes.

epa

Vrhunec festivala, ki v mesto z 200.000 prebivalci vsako leto privabi več tisoč ljudi, so prav teki pred biki, ko se vsak dan zjutraj na stotine ljudi poda na 850 metrov dolg tek pred šestimi biki, ki so težki tudi do 600 kilogramov, po ozkih ulicah starega mesta do mestne arene. Bike nato zvečer v areni ubijejo bikoborci.

epa

Vsako leto je pri tem poškodovanih več deset tekačev, večinoma mladih moških. Od leta 1924 je posledicam poškodb podleglo 16 tekačev, nazadnje leta 2009.

epa

Festival sicer v Pamploni organizirajo že od leta 1591 v počastitev mestnega zavetnika svetega Fermina, ki naj bi ga po legendah obglavili kot mučenika. Rdeča barva pa naj bi spominjala na njegovo kri.

epa

Festivalu zaradi nehumanega ravnanja z biki sicer nasprotujejo številne organizacije za pravice živali. Tudi letos so protestirali pred začetkom festivala. Kljub kritikam pa festival, med katerim potekajo tudi verske procesije, koncerti in zabave, vsako leto privabi več tisoč turistov iz vsega sveta, še posebej iz Evrope, ZDA in Avstralije.

epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta