(FOTO) Zelenski v Buči: To so vojni zločini in svet jih bo prepoznal kot genocid. Ukrajinska tožilka omenja žrtve v Borodjanki

STA, M.R., Va
04.04.2022 07:39

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, potem ko so v mestih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile, odkrili številna trupla civilistov, dejal, da "se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Buči. 
Reuters

Eden večjih pokolov naj bi se zgodil v Buči, dostop do katere je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjih dneh. Po prvih navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Tudi tuji mediji so poročali o pretresljivih prizorih in truplih, ki ležijo kar na ulicah, ter o množičnih grobiščih.

Volodimir Zelenski je ruske sile označil za "morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska". Dodal je, da si po tem, kar so naredile, zaslužijo smrt. Del nagovora je Zelenski povedal v ruščini. Dejal je, da si želi, da bi matere ruskih vojakov videle trupla ubitih ljudi v Buči, Irpinu in Hostomelu. "Rad bi, da vsi voditelji Ruske federacije vidijo, kako se izvršujejo njihovi ukazi," je dodal.

Reuters

Povedal je, da so oblikovali posebno telo, ki bo preiskovalo zločine na območjih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile. Po navedbah ukrajinske generalne tožilke Irine Venediktove so doslej našli trupla 410 civilistov ter tudi množične grobove.

Volodimir Zelenski med nagovorom, v katerem je rusko vojsko obtožil za vojne zločine v okoliic Kijeva
REUTERS

Med obiskom v Buči je Zelenski poboje označil za genocid: "To so vojni zločini in svet jih bo prepoznal kot genocid." 

Oblečen v neprebojni jopič je novinarjem pojasnil, da je bilo po njihovih informacijah ubitih in mučenih več tisoč ljudi. Prav tako vedo za posilstva žensk in poboje otrok, je navedel.

Venediktova pa je opozorila, da je v kijevski regiji pravzaprav najbolj prizadeto mesto Borodjanka dobrih 20 kilometrov zahodno od Buče. Po njenih besedah v izjavi za ukrajinsko državno televizijo bo število civilnih žrtev v Borodjanki večje kot kjerkoli drugje.

Zelenski med obiskom v vojaški bolnišnici v Kijevu
REUTERS

Moskva zanika poboje

Rusija je danes ponovno zavrnila obtožbe, da so ruske sile odgovorne za pobijanje civilistov v kraju Buča v bližini Kijeva. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so ruski "strokovnjaki na obrambnem ministrstvu ugotovili znake različnih ponaredkov"."Kategorično zavračamo vse obtožbe," je dejal Peskov. "Zahtevamo, da številni mednarodni voditelji ne hitijo z obtožbami in vsaj prisluhnejo našim argumentom," je dodal.

Moskva meni, da so razmere v ukrajinski Buči provokacija, ki ogroža mednarodni mir in varnost, zato bo od Združenega kraljestva, ki trenutno predseduje Varnostnemu svetu Združenih narodov, zahtevala sklic sestanka o tej zadevi, pa je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Iz Evrope se vrstijo obtožbe o genocidu

Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozval k mednarodni preiskavi "genocida" ter predlagal ustanovitev mednarodne komisije, ki naj opravi preiskavo. Tudi španski premier Pedro Sanchez meni, da je v Buči videti znake morebitnega genocida. "Storili bomo vse, da tisti, ki so zagrešili te vojne zločine, ne bodo ostali nekaznovani, zato bodo stopili pred sodišča, ki bodo obravnavala te domnevne primere (zločinov proti) človečnosti, vojnih zločinov in, zakaj ne rečemo, tudi genocida," je Sanchez danes dejal v Madridu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da obstajajo znaki vojnih zločinov. "Obstajajo zelo jasni znaki vojnih zločinov. V Buči je bila ruska vojska," je Macron dejal za televizijsko postajo France Inter po odkritju množičnih grobišč in več sto mrtvih severozahodno od Kijeva. "Prizori so neznosni. Mednarodno pravosodje mora delovati. Tisti, ki stojijo za temi zločini, se morajo odzvati," je še dejal.

Macron je pozval nadaljnjim korakom v smeri zaostritve sankcij proti Rusiji na ravni EU, ki bi po njegovih besedah lahko bile usmerjene proti ruski naftni in premogovniški industriji. Dodal je, da bo Francija v prihodnjih dneh te ukrepe uskladila s svojimi partnericami v EU, zlasti z Nemčijo.

Grozodejstva ruskih oboroženih sil v mestu Buča in drugih ukrajinskih mestih je ostro obsodila tudi Evropska unija. Storilci vojnih zločinov in drugih hudih kršitev ter odgovorni vladni in vojaški voditelji bodo za svoja dejanja odgovarjali, so sporočili iz urada visokega zunanjega predstavnika EU.

Unija je pripravljena okrepiti prizadevanja z napotitvijo preiskovalnih skupin na teren v podporo ukrajinskemu tožilstvu, tudi ob pomoči Eurojusta in Europola, pa je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leynova je "o grozovitih umorih, ki so bili odkriti v Buči in na drugih območjih, od koder so se pred kratkim umaknile ruske sile", po telefonu govorila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Zagotovila mu je podporo Evropske komisije, so sporočili v Bruslju. "Strašne podobe ne morejo in ne bodo ostale brez odgovora," je zatrdila predsednica komisije. "Storilci teh grozljivih zločinov ne smejo ostati nekaznovani."

Po njenem je potreben globalni odziv. Tako že potekajo pogovori med uradom za pravosodno sodelovanje članic EU (Eurojust) in Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), da bi združili moči in da bi sodišče postalo del skupne preiskovalne skupine. Tak usklajen pristop ukrajinskih oblasti, EU, držav članic in evropskih agencij ter ICC bo omogočil zbiranje, analizo in obdelavo dokazov na učinkovit način, so zapisali v sporočilu Evropske komisije.

Von der Leynova je komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu naročila, naj vzpostavi stik z ukrajinskim generalnim tožilcem. Evropska komisija bo zagotovila vso potrebno tehnično in finančno podporo vsem preiskavam pod okriljem EU.

Orban Zelenskega označil za nasprotnika

Madžarski premier Viktor Orban, ki bo glede na izide včerajšnjih volitev, še najmanj štiri leta vodil državo, je Zelenskega in bruseljske birokrate v svojem govoru označil za nasprotnike. Orban namreč ne dovoli transporta orožja, ki bi končalo v rokah ukrajinske vojske, prek Madžarske. Zaradi tega ga je Zelenski že večkrat kritiziral. 

Iz Ukrajine so sporočili, da je Rusija začela prikrito mobilizacijo rezervistov. Prednost naj bi imeli tisti, ki že imajo izkušnje z vojskovanjem, želeli naj bi vpoklicati okoli 60.000 vojakov. Moskva tega ni uradno komentirala, je pa že pred tem ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da v Ukrajino ne namerava poslati vojaških obveznikov ali rezervistov.

Po besedah župana uničenih 90 odstotkov Mariupolja

Ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj je po besedah župana Vadima Bojčenka skoraj povsem uničeno. 

"Žalostna novica je, da je 90 odstotkov infrastrukture v mestu uničene in 40 odstotkov je ni mogoče obnoviti," je povedal na novinarski konferenci. V Mariupolju, ki ga še naprej obstreljujejo ruske sile, je po besedah župana ostalo ujetih še približno 130.000 ljudi. V mestu na obali Azovskega morja je pred rusko invazijo živelo približno pol milijona ljudi.

Ruska vojska "brutalno uničuje Mariupolj". "Bombardiranja so neprekinjena," je pojasnil Bojčenko in dodal, da ruske sile uporabljajo večcevne raketomete. Večina napadov na mesto se odvija z morja, kjer so nameščene ruske ladje.

Pojasnil je tudi, da načrtujejo evakuacijo preostalih prebivalcev mesta. V minulih dneh in tednih je bilo več poskusov evakuacije civilistov, vendar so se mnogi končali neuspešno. Ruska in ukrajinska stran sta za to krivili ena drugo. V enem takih poskusov se je v nedeljo iz mesta z lastnimi avtomobili in več avtobusi uspelo umakniti več sto ljudem.

Zahodno od Mariupolja je medtem obtičala ekipa Mednarodnega odbora Rdečega križa, ki je pomagala pri evakuaciji. Kot so sporočili iz organizacije, so jih ustavili in zadržali v bližnjem mestu, ki je trenutno pod nadzorom Rusije. Podrobnosti niso pojasnili.

Ruske sile že več kot mesec dni oblegajo Mariupolj, kjer so razmere za življenje katastrofalne. Ljudem primanjkuje hrane, vode in zdravil. Nehumane razmere je obsodila tudi mednarodna skupnost.

Mariupolj 
Reuters

Evakuirali nekaj manj kot 3000 ljudi

Iz obleganih ukrajinskih mest je v nedeljo na varno prispelo 2694 ljudi. Skoraj 1500 rešenih oseb je iz regije Lugansk na vzhodu Ukrajine, je po poročanju časnika Ukrajinska pravda povedala podpredsednica vlade Irina Vereščuk. Sicer pa se je v Ukrajino od začetka ruske invazije vrnilo pol milijona ljudi.

Iz pristaniških mest Mariupolj in Berdjansk je v nedeljo z lastnimi avtomobili v Zaporožje pobegnilo približno 500 ljudi. Iz Mariupolja je v spremstvu Rdečega križa v Manhuš odpeljalo sedem avtobusov.

Ruski tank pri Mariupolju
REUTERS

Vereščukova je rusko stran obtožila, da krši dogovorjeno prekinitev ognja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa je Rusija v nedeljo obtožila Ukrajino, da ne sodeluje pri evakuaciji civilistov iz Mariupolja. Moskva in Kijev se že več tednov medsebojno obtožujeta sabotiranja evakuacije prebivalcev Mariupolja.

Ruski oklepniki pri Mariupolju
REUTERS

Od začetka ruske invazije se je medtem v Ukrajino vrnilo več kot pol milijona ljudi. "V zadnjem tednu je Ukrajino zapustilo 144.000 ljudi, 88.000 pa se jih je vrnilo v državo. Skupaj se je v Ukrajino vrnilo okoli 537.000 naših rojakov," je v nedeljo sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo, ki se sklicuje na podatke državne mejne službe.

Od 24. februarja je po podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) državo zapustilo več kot 4,1 milijona Ukrajincev. Skupaj je svoje domove zapustilo več kot deset milijonov ljudi, ki so se preselili v sosednje države ali pa so razseljeni znotraj Ukrajine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta