Zelenski pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino: Nismo se zlomili in zmagali bomo

STA, Va
23.02.2023 20:31

Ukrajinski predsednik se je poklonil vsem žrtvam vojne. Bojazen, da bo Rusija obletnico izkoristila za nove raketne napade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v Kijevu gostil španskega premierja Pedra Sancheza. 
Reuters

Dan pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poklonil vsem, ki so umrli od začetka vojne. V čustvenem sporočilu, ki ga je objavil na Telegramu, je obljubil, da bo Moskva odgovarjala za "vse nasilje, poboje in mučenja". Prepričan je, da bo Ukrajina zmagala.

Ob različnih fotografijah s posledicami vojne je zapisal, da takšni spomini "pustijo globoke brazgotine v srcu in duši". "Opominjajo nas na pot, ki smo jo prehodili od februarja do februarja," je dodal in pohvalil Ukrajino in Ukrajince, da se niso zlomili, poroča britanski BBC.

"Nismo se zlomili, premagali smo številne preizkušnje in zmagali bomo," je poudaril ter zagotovil, da bodo na odgovornost poklicali vse tiste, ki so v Ukrajino "prinesli to zlo, to vojno". "Rusija je izbrala pot morilca, terorista, mučitelja, plenilca. To je državna izbira Rusije in za storjeni teror bo odgovarjala država."

Na novinarski konferenci po srečanju s španskim premierjem Pedrom Sanchezom v Kijevu pa je dejal, da se želi sestati s kitajskimi predstavniki in se pogovoriti o kitajskem mirovnem načrtu za Ukrajino, ki ga sicer še ni videl. Peking podrobnosti načrta o politični rešitvi še ni objavil, čeprav jih je obljubil v tem tednu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov je medtem opozoril prebivalce, da lahko v petek, na dan prve obletnice vojne, pričakujejo ruske raketne napade, ki pa za Ukrajino "ne bodo nič posebnega", saj so "to doslej preživeli že več kot 20-krat".

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo seznam glavnih ukrajinskih zmag proti Rusiji v zadnjih 12 mesecih. Med njimi so množični odpor civilistov proti ruskim silam, uničenje Moskve, ruske paradne črnomorske raketne križarke, uspešna obramba Kačjega otoka, izgon ruskih enot iz regije Herson v septembru in oktobru lani ter obramba Kijeva, Černigojeva in Harkova med februarjem in aprilom lani, poroča BBC.

Leto dni trajajoči spopad je opustošil obsežna območja Ukrajine, Rusijo spremenil v izobčenca za Zahod, po podatkih zahodnih virov pa zahteval 150.000 žrtev na vsaki strani, navaja AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta