(FOTO) Putin na domoljubnem shodu na stadionu Lužniki v Moskvi, Ukrajina kopiči enote na meji z Moldavijo

Va, STA, tuje agencije
22.02.2023 16:26

Rusija se v Ukrajini bori za svoja zgodovinska ozemlja, je tik pred prvo obletnico napada na to državo izjavil ruski predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Rusija se v Ukrajini bori za svoja zgodovinska ozemlja, je na državnem domoljubnem shodu na stadionu Lužniki v Moskvi izjavil ruski predsednik Vladimir Putin in dodal, da se ruski vojaki v Ukrajini bojujejo junaško. 

"Pravkar sem od vrha vojaškega vodstva države slišal, da prav zdaj poteka bitka za naša zgodovinska ozemlja, za naše ljudi," je Putin dejal pred več deset tisoč ljudmi, ki so se na stadionu zbrali na predvečer dneva branilcev domovine, praznika, ki ga v Rusiji obeležujejo 23. februarja.

Vladimir Putin je imel govor na predvečer dneva branilcev domovine, ki ga v Rusiji obeležujejo 23. februarja. Pohvalil je ruske vojake v Ukrajini ...
Reuters

Putin je pohvalil ruske vojake, češ da se v Ukrajini bojujejo "junaško in pogumno". "Ponosni smo nanje," je dejal ruski predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na stadionu Lužniki, kamor je Putin prišel le za nekaj minut, je sicer potekal koncert z naslovom Slava braniteljem domovine. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, ki si jih je Rusija septembra lani enostransko priključila.

"Zahod je sostorilec (ukrajinskih) vojnih zločinov," je izjavil vodja regije Doneck Denis Pušilin in ponovil trditve Moskve o "nacistični ideologiji", ki da vlada v Kijevu. Zahodne zaveznice Ukrajine je ob tem obtožil, da so krive za zaostrovanje konflikta, ker finančno in vojaško podpirajo ukrajinsko stran.

Je zdaj v nevarnosti Moldavija? 

Medtem je ukrajinsko obrambno ministrstvo potrdilo, da so začeli razporejati svoje sile na meji z Moldavijo, "da jo zaščitijo". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tik pred prvo obletnico začatka vojne izjavil, da je prvi Putinov cilj zasesti mednarodno letališče v moldavskem glavnem mestu.

Moldavski premier Dorin Recean 
Reuters

Moldavski premier Dorin Recean tega ni demantiral, je objavil portal Index.hr. "Že nekajkrat sem povedal, da obstaja nekaj scenarijev za destabilizacijo Moldavije, in to, o čemer govori Zelenski, je le eden od njih," je izjavil in zatrdil, da je Moldavija pripravljena "na vse izzive".    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta