Hrvaška, rdeči seznam in "brezbrižnost" govorca: Kacin polni hrvaške medije, spet so ga ujeli na Krku

M.R.
14.08.2020 10:02

Hrvaški mediji so se vznemirili nad izjavo govorca slovenske vlade Jelka Kacina, ki opozarja, da se lahko Hrvaška hitro znajde na rdečem seznamu. Ob tem dodajajo, da je neposredno pred to izjavo bival na Krku. Hkrati pa so v hrvaškem turizmu zaskrbljeni, ker bi lahko zaradi dodatnih ukrepov izgubili milijarde evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Že včeraj je slovenski govorec za covid-19 Jelko Kacin polnil vsebino hrvaških medijev, saj je na Pop TV izjavil, da se bo Hrvaška zaradi slabe epidemiološke slike "hitro znašla na rdečih listah". Ni pa komentiral, če bi se to lahko zgodilo že prihodnji teden. Danes je časnik Jutarnji list objavil naslovnico, na kateri je zapisal: "Last minute letovanje govorca slovenske vlade. Vrnil se je z dopusta na Krku in dejal: Zdaj gre Hrvaška na rdeči seznam." 
{facebookpost}https://www.facebook.com/jutarnji.list/posts/10158731988971543{/facebookpost}
V naslovnem članku časnik piše, da je Kacin "grožnjo" Hrvaški izrekel samo nekaj dni po tem, ko se je tudi sam okopan in osončen vrnil s Kvarnerja. "Natančneje z otoka Krka, na katerem ima v mestu Klimno družina Kacin hišo, ki je bila dokončana leta 2017," so dodali.

Sašo Bizjak

Ukrepe sprejeli tudi Italijani, Finci in Nizozemci

V članku tudi pišejo, da so Italijani uvedli ukrep obveznega testiranja za vse, ki se s Hrvaške vračajo domov. Na mejo morajo prinesti negativen izvid testiranja, ki ne sme biti starejši od 72 ur, lahko pa vstopijo tudi brez tega, a morajo v 48 urah po vstopu v državo test opraviti v lokalni ambulanti.
Pred tem je slabo oceno hrvaškemu turizmu izrekla tudi Finska, ki je pred tremi dnevi Hrvaško razglasila za tvegano državo, vsem povratnikom z letovanja na Hrvaškem pa odredila obvezno dvotedensko karanteno. 
Nizozemska je bila nekoliko milejša - povratnikom s Hrvaške je priporočila dvotedensko karanteno, kar je povsem zadostovalo, da so se Nizozemci, ki so že bivali na Hrvaškem, pospravili kovčke in pobegnili domov, tisti z rezervacijami pa so le-te odpovedali, še poroča Jutarnji list. Hrvaško turistično združenje ocenjuje, da bo samo odsotnost nizozemskih gostov povzročila za okoli 100 milijonov evrov nižje prihodke. Ob tem se v časniku sprašujejo, kaj bo šele povzročila odločitev Italije in kakšne posledice bi lahko imela uresničitev groženj slovenskega govorca. 

Zakaj Hrvaška ne ukrepa?

Direktor omenjenega združenja Veljko Ostojić je dejal, da bi to bil lahko zares velik problem za domači turizem. "Moramo se zavedati, da države, ki so pomembne za naš trg, niso vesele, ko se denar njihovih državljanov porablja pri nas, zato moramo hitro poskrbeti, da jim ne bomo dajali povoda za takšne izjave," poudarja. 
Sprašuje se, na kaj čakajo hrvaške oblasti. "Vsi vemo, kje se nahajajo žarišča, in mislim, da ni pametno žrtvovati turistične sezone zaradi nekaj porok ali odprtih dveh ali treh nočnih klubov," je dodal. Pojasnjuje, da ima Hrvaška še najmanj mesec in pol sezone, ki bi jo lahko zelo dobro izkoristila, "precej bolje od konkurence". Po njegovem mnenju bi bilo zato potrebno zapreti posamezne objekte. "V nasprotnem primeru bomo v turizmu izgubili milijarde evrov," je opozoril. 
Hrvaška turistična skupnost (HTZ) v Sloveniji pa je sporočila, da je bilo največ prometa v Sloveniji na račun hrvaškega turizma ustvarjenega julija in v začetku avgusta. Tudi HTZ upa, da Slovenija ne bo uvedla preventivnih ukrepov, ker bi negativno vplivali na prihod slovenskih turistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta