Hrvaški pulmolog: Novi sev bi lahko bil tudi pri nas, v zadnjem času tudi mlajši in srednje stari razvijejo težjo obliko bolezni

M.R.
22.12.2020 10:51
Hrvaške oblasti preverjajo morebitno prisotnost novega seva koronavirusa. Hrvaški pulmolog meni, da bi ga lahko morda povezali s težjimi primeri bolezni med mlajšimi bolniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testiranje v Zagrebu (fotogragfija je simbolična).
EPA

Tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem spremljajo, ali je bil kdo že okužen z novim, bolj nalezljivim sevom koronavirusa. Pulmolog Saša Srića je za televizijo N1 povedal, da za zdaj ni nikakršnih informacij, da bi bil lahko ta sev bolj smrtonosen. 

Po njegovih besedah prav tako ni nobenih informacij, da bi lahko bil ta sev odporen na cepivo. Je pa poudaril, da imajo na Hrvaškem v zadnjem času vse več mlajših in srednje starih pacientov s covid-19, ki v le nekaj urah razvijejo zelo težko obliko bolezni. "To bi pa morda lahko povezali s tem," je dejal. 

Sicer pa so v Varaždinu posumili, da bi se tam lahko širil nov sev. Tam je bilo širjenje v zadnjem času zares hitro. Nekaj pozitivnih vzorcev so že poslali na zagrebško kliniko za infekcijske bolezni Dr. Fran Mihaljević, kjer bodo ugotavljali, ali gre za novo različico virusa. 

"Vsi upamo, da bo cepivo zadostovalo za obvladovanje epidemije. Verjetno pa se tega virusa še nekaj let ne bomo tako zlahka rešili, vendar pa mislim, da bi lahko s kombinacijo cepiva in drugih preventivnih ukrepov prihodnje leto ponovno zaživeli normalno," pa je za javno hrvaško televizijo povedal imunolog medicinske fakultete na Reki Stipan Jonjić. Za kolektivno imunost bi morali cepiti najmanj 70 odstotkov populacije, pravi, pri tem pa ocenjuje, da bi Hrvaška to lahko dosegla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta