Hrvaško novinarsko društvo opozarja na vpliv oblasti na medije

STA, A.L.
14.12.2023 15:47

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je danes opozorilo, da je korupcijska afera Mreža, ki je te dni pretresla hrvaško politično in medijsko sceno, primer zasužnjevanja medijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odgovornost za to so pripisali premierju Andreju Plenkoviću, ki je po njihovi oceni tudi v tem primeru na vrhu piramide.
Reuters

Odgovornost za to so pripisali premierju Andreju Plenkoviću, ki je po njihovi oceni tudi v tem primeru na vrhu piramide.

Plenković je zaradi afere, ki so jo mediji poimenovali Mreža, v torek razrešil gospodarskega ministra Davorja Filipovića in njegovega svetovalca Jurico Lovrinčevića, potem ko je hrvaški tednik Nacional objavil prepis pogovora, v katerem Lovrinčević domnevno izsiljuje lokalno zagrebško televizijo Mreža TV.

Ministrov svetovalec se je po navedbah Nacionala za posle dogovarjal z novinarjem Mreže TV. Direktor televizije naj bi na prigovarjanje novinarja v to privolil zaradi strahu pred Lovrinčevićevim vplivom, nato pa so začeli izvajati oglaševalske akcije. Obljubljena vplačila so v obdobju treh mesecev presegla 200.000 evrov.

Plenković je v torek pojasnil, da so razlogi za razrešitev ministra in njegovega svetovalca omenjeni medijski zapisi o pogovorih med Lovrinčevićem in novinarjem, saj da gre za šolski primer koruptivnega početja.

Drugi razlog za razrešitev je bil po besedah hrvaškega premierja Lovrinčevićevo domnevno posredovanje informacij opoziciji, ki naj bi jih ta potem uporabila proti vladi.

V HND so danes ocenili, da je Plenković človek, čigar ambicija je mesto glavnega urednika vseh medijev na Hrvaškem. Premier je po njihovi oceni celotno zgodbo zreduciral na to, da opozicija ruši vlado, čeprav bi glavna tema morala biti sumljivo pretakanje denarja v zasebne žepe.

"Za to situacijo je odgovoren premier Plenković. Ne vidim načina, na katerega bi ga lahko amnestirali iz te zgodbe. On je na vrhu piramide tudi v tem konkretnem primeru," je ocenil predsednik HND Hrvoje Zovko.

Zovko je še opozoril, da so številni hrvaški mediji zasužnjeni z državnim oglaševanjem, zato jih zadnja afera, zaradi katere je premier razrešil ministra, ni presenetila.

Poudaril je tudi, da se denar v medije ne zliva le iz skladov, ampak tudi iz različnih ministrstev, ustanov, lokalnih samouprav in javnih podjetij, v zameno pa se od medijev zahteva posebna obravnava. Pri tem je dodal, da HND že vrsto let opozarja na takšen odnos oblasti do medijev, pa tudi na netransparentno dodeljevanje državnega denarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta