Hujskaški podmladek avstrijskih svobodnjakov na instagramu nad dvojezičnost in Slovence: Ustavite slovenizacijo ...

Va, STA
08.02.2023 14:01

Volivce na skorajšnjih deželnih volitvah so mladi FPÖ-jevci pozvali, naj z oblasti vržejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo slovenizacijo avstrijske Koroške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter

Zveza slovenskih organizacij (ZSO) je v torek obsodila spletno objavo koroške veje mladinske organizacije avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so člani podmladka pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem pozivali k ustavitvi "slovenizacije", kar je povzročilo nemalo razburjenja.

Predsednik ZSO Manuel Jug je v izjavi za javnost zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ v tem primeru koroški podmladek FJK, "poslužuje slovenščine, na katere račun stranka skuša hujskati proti našemu jeziku in naši kulturi, ki je vselej bila del koroške identitete".

Mladi zastopniki svobodnjakov so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo slovenizacijo dežele.

Reagirali tudi mladi slovenski zamejci

"Takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno obsojamo in jim bomo vselej aktivno nasprotovali," je sporočil Jug. Žalostno je, poudarja, da po "toliko desetletjih skupnega življenja na Koroškem nekateri še vedno niso dojeli, da je slovenščina obogatitev za deželo in njihovo prebivalstvo".

Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), Celovec, 10. januarja 2023
Boris Jaušovec

V ZSO so poudarili, da so zelo ponosni na vse tiste, predvsem mlajše koroške Slovenke in Slovence ter prijatelje in prijateljice slovenske narodne skupnosti, ki so na socialnem omrežju instagram, kjer je bil poziv objavljen, odločno in aktivno nasprotovali trditvam podmladka svobodnjaške stranke.

Politolog: FPÖ ​se ni spremenila, spet odkriva haiderjevsko linijo

Na to, kar se je zgodilo, se je na twitterju odzval tudi politolog Florian Bieber, poznavalec nacionalizmov in ekstremizmov. "FPÖ ponovno odkriva svojo protislovensko linijo, s katero je bil Haider (pred leti koroški deželni glavar, ki je umrl v prometni nesreči, op. ur.) nekoč uspešen na Koroškem. FPÖ ostaja desnoradikalna stranka, ki pridobiva glasove s sovraštvom in prezirom do ljudi," je tvitnil.

Hujskaško akcijo mladih svobodnjakov je zavrnila in obsodila tudi glavna kandidatka zelenih Olga Voglauer in v svoji objavi zapisala: "Pustimo to hujskanje nad slovensko narodno skupnostjo in praznujmo kulturno raznolikost in dvojezičnost v naši deželi," poroča manjšinski portal avstrijske radiotelevizije ÖRF.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta