(INFOGRAFIKA) Stari patrioti proti hipersoničnim raketam

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
17.05.2023 05:00

Štiri desetletja star ameriški protizračni sistem Patriot se je nad Kijevom izkazal proti ruskim raketam Kinžal, domnevnemu orožju prihodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rakete Kinžal lahko ponesejo v nebo lovski bombniki Mig-31 ali strateški bombniki Tu-22.
Epa

Ukrajinska prestolnica Kijev je bila včeraj zgodaj zjutraj, ko so ljudje še spali, tarča enega najsilovitejših ruskih zračnih napadov od začetka vojne, sicer pa že osmega v maju. Proti mestu je po trditvah ruske vojske poletelo osemnajst raket, poleg že znanih izstrelkov kalibr in iskander tudi šest hipersoničnih raket Kinžal (bodalo), ki jih je Rusija uvedla v oborožitev in zanje trdila, da so orožje prihodnje generacije in zaradi svoje hitrosti in okretnosti praktično neuničljive. Če je verjeti ukrajinski vojski, ni tako; z uporabo štiri desetletja starih ameriških sistemov protizračne obrambe Patriot naj bi bili vseh šest kinžalov prestregli in sestrelili. Ostanki sestreljenih raket in najmanj šestih iranskih samomorilskih brezpilotnih letal Šahid-136 naj bi bili sicer padli na širše območje Kijeva, ranili tri ljudi in zanetili nekaj manjših požarov.

Poleg porazov v konvencionalnem bojevanju v zadnjem času naj bi bil sedaj torej ranjen tudi ruski vojaški ponos. Ruski predsednik Vladimir Putin je še nedavno trdil, da je hipersonična raketa Kinžal "čudežno orožje" in praktično neuničljiva. Njeni podatki na papirju so res fascinantni: leti z do desetkratno hitrostjo zvoka, torej nad deset tisoč kilometrov na uro, in ima doseg do tri tisoč kilometrov. Nosi lahko do pol tone eksploziva. Izstreljujejo jo iz letal in vsaj doslej ta letala niso prestopila mej ruskega zračnega prostora. Med letom lahko tudi manevrira, kar otežuje sledenje in morebitno sestrelitev. Ko so marca Rusi z raketo Kinžal uničili ukrajinsko skladišče orožja, so s ponosom sporočili, da gre "zelo natančno orožje, ki ga uporabljajo zgolj proti vojaškim ciljem". General in govorec ruskega ministrstva za obrambo Igor Konašenkov je takrat dejal, da so analizirali uspešnost napada, ki so ga sprožili z razdalje tisoč kilometrov. "Let hipersonične rakete je trajal manj kot deset minut."

Kaj je torej uničilo "neuničljivo orožje"? Ameriški raketni sistem zemlja-zrak, domoljubno imenovan Patriot, je v vojaškem svetu dobro znan. Razvit leta 1981 in testno uporabljen v prvi zalivski vojni leta 1991, ko je nad Kuvajtom, Savdsko Arabijo in Izraelom le deloma uspešno klatil z neba iraške rakete Scud, je ob svojem izraelskem bratrancu Iron dome edini uveljavljeni tovrstni obrambni sistem na svetu. Seveda ga nenehno posodabljajo. V eni bateriji patriotov je osem lanserjev, radarski sistem in zaščitna enota. Skupno je za to potrebnih 85 vojakov in ti ukrajinski strokovnjaki protizračne obrambe so se dolgo šolali v ZDA. Tudi sicer zveza Nato dolgo časa ni bila naklonjena pošiljanju patriotov v Ukrajino, zdaj pa naj bi bila na območju Kijeva nameščeni vsaj dve bateriji. Eno so donirale ZDA, drugo Nemčija, vse več sistemov Patriot pa je nameščenih tudi na ukrajinskih mejah. Ruska vojska je sicer včeraj trdila, da so v napadih uničili najmanj en lanser Patriot, a ukrajinska stran tega ni potrdila.

Vsaka baterija Patriot naj bi stala milijardo dolarjev, posamezna raketa pa štiri milijone. Rakete Kinžal naj bi bile vredne od deset milijonov dolarjev navzgor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta