Interpol opozarja: Medtem ko se vlade pripravljajo na distribucijo cepiva, kriminalne združbe načrtujejo, kako se bodo vmešale

STA, VČ
02.12.2020 15:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Interpol je posvaril države pred kriminalnimi združbami v času, ko se bodo začele kampanje za cepljenje proti covidu-19. Po njihovih informacijah bi se lahko kriminalne združbe okoristile na račun ponaredkov cepiva in kraje zalog cepiv, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
"Medtem ko se vlade pripravljajo na distribucijo cepiva na trgu, kriminalne združbe načrtujejo, kako se bodo vmešale in zmotile dobavne verige," je posvaril generalni sekretar Interpola Jürgen Stock.
Organizacija s sedežem v francoskem Lyonu je posvarila pred krajo, ponaredki in nezakonitim nakupom cepiv. Kriminalne združbe bi se lahko okoristile tudi na račun navadnih ljudi, ki bi jih zavedle z lažnimi spletnimi stranmi z domnevnimi zdravili. Oblasti morajo biti pripravljene na boj proti takim aktivnostim, so pozvali. Stock je še posvaril, da predstavljajo ponaredki resno grožnjo zdravju, ki lahko povzročijo tudi smrt.
Policijska organizacija, ki ji pripada 194 držav članic, je že julija posvarila pred ponarejenimi testi za novi koronavirus in drugimi medicinskimi pripomočki. Nedavno so preiskali okoli 3000 spletnih strani, ki so jih povezali s spletnimi lekarnami, ki so prodajale nezakonita zdravila in medicinske pripomočke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta