Iran priznal prodajo brezpilotnih letalnikov Rusiji

K. Š., STA
05.11.2022 11:21

Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahijan je danes priznal, da je Iran Rusiji dobavljal brezpilotne letalnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ob tem je poudaril, da so vse v Rusijo poslali še pred vojno v Ukrajini. Po navedbah ministra Iran Rusiji od začetka ruske invazije v Ukrajini ne pošilja orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev in Zahod opozarjata, da ruska vojska v Ukrajini uporablja iranske "samomorilske" drone šahed-136. Teheran naj bi na Krim poslal tudi vojaško osebje, ki naj bi Ruse usposabljalo za uporabo letalnikov in jim nudilo tehnično pomoč.

Pred tednom dni je Amirabdolahijan dejal, da je pripravljen na dvostranska srečanja s predstavniki Ukrajine, na katerih bi govorili o domnevni ruski uporabi iranskih brezpilotnih letal v vojni v Ukrajini. Ukrajinska vojska trdi, da je doslej sestrelila več sto iranskih dronov. Rusija naj bi sicer po poročanju AFP naročila 2400 takšnih brezpilotnih letal.

Iran ohranja dobre odnose z Rusijo, z namenom izogibanja zahodnim sankcijam pa tesne gospodarske stike ohranja tudi s Kitajsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta