Italijanski sodniki zavrnili prvo namestitev migrantov v Albaniji, Meloni se je zato spravila nad sodstvo

STA, Va
18.10.2024 20:23

Sodniki v Rimu so danes zavrnili namestitev 12 migrantov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih v sredo prepeljali v novi italijanski sprejemni center v Albaniji. Vrniti jih morajo v Italijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanska premierka Giorgia Meloni
EPA

Njihovi državi izvora nista varni, so odločili sodniki. Zaradi mladoletnosti in ranljivosti so pristojni pred tem podobno odločili še za štiri migrante.

Sodniki so odločitev utemeljili z nedavno sodbo Sodišča Evropske unije. Rim je namreč nedavno seznam držav, kjer naj bi bili vrnjeni migranti varni pred pregonom, mučenjem ali diskriminacijo, razširil, a vendarle na njem ostajajo države, ki niso v celoti varne. Sodišče EU pa je odločilo, da je mogoče kot varno opredeliti le celotno državo.

To pomeni, da 12 od skupno 16 migrantov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih ta teden prepeljali v Albanijo, ne izpolnjuje meril za pridržanje v Albaniji v skladu s sporazumom med Rimom in Tirano. Dvanajsterico bodo zdaj morali prepeljati v Italijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gre za drugi udarec za sporni dogovor med Italijo in Albanijo, potem ko je bilo že pred tem ugotovljeno, da sta dva od 16 migrantov, ki so jih ta teden prestregli na morju in odpeljali v Albanijo, ranljiva, dva pa mladoletna, in jih je bilo treba prepeljati v Italijo.

Z vojaško ladjo jih bodo odpeljali v Bari

Po navedbah neimenovanih virov, na katere se sklicuje Ansa, bodo dvanajsterico z italijansko vojaško ladjo v soboto prepeljali v pristanišče v Bariju, nato pa bi jih lahko namestili v center za prosilce za azil. Čeprav so njihove prošnje za azil že zavrnili, imajo migranti še možnost, da se v štirinajstih dneh pritožijo in znova zaprosijo za dodelitev tega statusa.

Premierka Giorgia Meloni je sodniško odločitev ocenila kot pristransko. "Ob nasprotovanju nekaterih institucij, ki bi morale pomagati pri tem, je zelo težko delati in ponuditi odgovore narodu," je dejala na uradnem obisku v Bejrutu. Vlada in ne sodstvo mora bolje pojasniti, kaj pomeni varna država, je dejala Meloni, ki napoveduje, da bo vlada to storila na seji v ponedeljek.

Podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani se je odzval, da sodniki ne bi smeli ovirati dela vlade. "Vajen sem spoštovati odločitve sodne oblasti, vendar želim, da se spoštujejo tudi odločitve izvršilne in zakonodajne oblasti, saj demokracija temelji na delitvi oblasti," je novinarjem dejal Tajani.

Tudi skrajno desni Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so kritični, češ da so sodniki spolitizirani, ker so odločili, da izvorni državi migrantov nista varni. Kot je stranka zapisala na družbenem omrežju X, je zaradi tega nemogoče vračati nezakonite migrante.

Opozicija: Vlada povzroča finančno škodo državni blagajni

Vodja levosredinske opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein pa je danes dejala, da italijanska centra za migrante v Albaniji, ki sta stala približno 800 milijonov evrov, povzročata finančno škodo državni blagajni. Zavrnila je tudi trditev premierke Meloni, ki so jo ponovili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in nekateri drugi voditelji EU, da bi se lahko italijansko-albanska shema izkazala za model, ki bi ga lahko posnemali tudi drugi.

Dogovor določa, da se migranti, ki jih italijanska plovila prestrežejo na italijanskem območju iskanja in reševanja, odpeljejo v sprejemni center v Albanijo, pri čemer so izključeni tisti, ki se po zakonu štejejo za ranljive. Prebežniki najprej opravijo zdravniški pregled in identifikacijski postopek v centru v neposredni bližini pristanišča Shengjin, nato pa jih namestijo v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam naj bi počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta