Iz prijateljstva bi nastala skupna evropska vojska

Urban Červek Urban Červek
22.01.2019 16:40

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v nemškem Aachnu podpisala novo pogodbo o sodelovanju med Nemčijo in Francijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francoski tank Leclerc med vojaško vajo zveze Nato. V prihodnje naj bi ga zamenjal nov tank, razvit v sodelovanju z Nemčijo.
Epa

Nova pogodba, podpisana ob 56-letnici zgodovinske Elizejske pogodbe, s katero sta nekdanji rivalski državi začeli prijateljstvo, predstavlja obnovljeno zavezo sodelovanju in dobrim odnosom med državama. Po besedah Angele Merkel je podpis pogodbe tudi skupen odgovor na vse močnejši populizem in nacionalizem.
"Poudarjamo, da bomo velike izzive našega časa reševali z roko v roki," je povedala Angela Merkel. Takšno reševanje problemov z vidika zgodovinskega rivalstva in preteklih vojn med državama ni nekaj samoumevnega, a prijateljstvo med Nemčijo in Francijo se je medtem globoko ukoreninilo v obeh družbah. "S tem se je tok zgodovine zasukal v smer, ki ne bi mogla biti boljša," je po poročanju nemškega Spiegla povedala nemška kanclerka ob podpisu pogodbe.
Petnajst skupnih projektov
Emmanuel Macron pa je pozval Nemce in Francoze, naj svojo odgovornost za Evropo vzamejo resno. Približno štiri mesece pred evropskimi volitvami je francoski predsednik opozoril pred nevarnostmi, med katerimi je navedel izstop Velike Britanije iz EU in vzpon nacionalizma. V svojem govoru je pohvalil Merklovo, ki se je vedno postavila za Francijo in Evropo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta