Včeraj potrdili največje število okužb z novim koronavirusom na nedeljo od začetka epidemije

A.L., STA, Va
10.01.2022 07:39

V nedeljo so ob 5233 opravljenih PCR-testih potrdili 2515 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil 48-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 572 covidnih bolnikov, od tega jih 157 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je sedem covidnih bolnikov. Minister za zdravje Janez Poklukar je ob širjenju nove koronavirusne različice omikron napovedal nove dneve cepljenja z geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Potekali bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V teh treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje ne bo potrebno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Petelinšek

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. "Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020," je povedal Poklukar.

"V peti val vstopamo s težkim korakom s prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom," opozarja minister. Naredi bo vse, "kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja".

V bolnišnicah zdaj zdravijo 35 bolnikov več kot dan prej, intenzivno nego pa potrebujejo štirje bolniki manj. Najmlajši covidni bolnik na navadnem oddelku je star 21 let, na intenzivni negi pa 18 let, je objavila vlada.

To je največje število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom na nedeljo od začetka epidemije. Prejšnje najvišje število, ko so 14. novembra lani potrdili 1820 novih okužb, je preseglo za 695.

Delež pozitivnih izvidov je za tri odstotne točke višji kot dan prej. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 36.526 aktivnih okužb,v primerjavi s soboto se je to število povečalo za 1821. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 3634, povišalo se je za 213. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 1719, kar je 85 več kot dan prej.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bil delež pozitivnih testov 44,2-odstoten, so potrdili 1507 okužb več.

V nedeljo so opravili tudi 37.598 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.253.566 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.195.522 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 77 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 504.962 ljudi.

Od danes ob rizičnem stiku v karanteno za sedem dni

Z današnjim dnem karantena ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, traja sedem, in ne več deset dni. Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test pa ne starejši od 24 ur. V javnem potniškem prometu so v veljavi omejitve števila potnikov.

Sedemdnevna karantena se bo po predlogu epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) končala tudi brez PCR-testiranja, saj se okužba v 94,6 odstotka primerov po ugotovitvah epidemiologov razvije v okviru sedmih dni.

Vlada je prejšnji teden z odlokom določila tudi dve novi izjemi glede uvedbe karantene. V karanteno poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 ne bo več treba tudi osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni.

Bojan Velikonja

Izjema so odslej tudi prebolevniki, kar dokazujejo s pozitivnim rezultatom PCR-testa, ki so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen.

PCR test ne sme biti starejši od 48 ur

Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. Skrajšanje karantene z deset na sedem dni pa velja tudi za tiste, ki bodo vanjo napoteni ob prihodu v državo.

Začele so veljati tudi spremembe v javnem potniškem prometu. Pri linijskih, stalnih izvenlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim. V avtobusih mestnega linijskega prevoza se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Tudi na vlakih je število potnikov omejeno na število sedišč, v primeru stojišč pa je treba zagotavljati označbe in razdaljo enega metra. V javnem potniškem prometu je še naprej treba izpolnjevati pogoj PCT in uporabljati zaščitno masko.

Nova priporočila za cepljenje prebolevnikov in tudi neobolelih

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister Poklukar.

Posvetovalna skupina je po njegovih besedah izdala tudi priporočilo, da se polno cepljenim, ki bolezni covid-19 še niso preboleli, prejem poživitvenega odmerka priporoči po treh mesecih od osnovnega cepljenja proti covidu-19.

Skupina je pred tem cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočala po šestih mesecih, možen pa je bil že tudi tri mesece od polnega cepljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta