Jerala o cilju Evropske unije: "Če bo Astra Zeneca spoštovala svoje zaveze, je načrt res izvedljiv"

26.02.2021 13:50
Čeprav se v zvezi s cepljenjem in dobavo cepiv pojavljajo številne prepreke, je cilj Evropske unije, da bi do poletja cepili 70 odstotkov odraslih, izvedljiv, so povedali sogovorniki na današnji okogli mizi Studia Evropa: Naše leto s pandemijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Jerala
Robert Balen

Dobava cepiv poteka počasneje, kot smo pričakovali, je na današnji okrogli mizi Studia Evropa potrdil Stefan Schreck iz Generalnega direktorata za zdravje in varnost hrane pri Evropski komisiji. Poudaril je, da bodo vse države članice razpolagale z enakimi pogoji za pridobitev cepiva. Evropska unija je s pogodbami že zagotovila 2,6 milijona odmerkov od šestih različnih proizvajalcev, potekajo pa že pogovori z novimi. V EU se trenutno uporabljajo tri cepiva: Pfizer, Astra Zeneca in Moderna. O vplivu cepljenja na epidemijo je zaenkrat prezgodaj govoriti, je pa v luči novih sevov treba ohranjati ukrepe, ki preprečujejo širjenje virusa.

Težava tudi v distribuciji, prejeli le tri čertine cepiv

Robert Balen
Mario Fafangel
Nebojša Tejić/STA

Nujno izkoristiti vsa cepiva, ki so na voljo

Dr. Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je komentiral, da Sloveniji glede precepljenosti prebivalcev nad 80 let ne gre slabo. "Veliko je odvisno od tega, kdaj bo produkciji uspelo dohiteti znanost," je dejal epdiemiolog. V Evropi smo do zdaj bili navajeni, da so cepiva dostopna, zdaj pa smo se prvič soočili s to težavo, s katero se sooča ves svet, je pojasnil in dodal, da mora biti to trenutno prioriteta. Fafangel je še poudaril, da je pomembno spremljati različice virusa po svetu, vendar pa je treba epidemijo obvladovati celostno in preprečiti širjenje vseh različic. Čeprav obstaja možnost, da oseba kljub cepljenju zboli, pa cepiva ščitijo pred hujšim potekom bolezni in tako obvarujejo zdravstveni sistem, zato so smiselna. Jerala je pripomnil, da je treba izkoristiti vsa cepiva, ki so varna in na voljo, čeprav so nekatera manj učinkovita.

Dotaknili so se tudi vplivu pandemije na zdravljenje raka. Schkrek je spomnil, da bo na voljo 4 milijarde evrov za vzpostavitev robustnih zdravstvenih sistemov v članicah in učinkovitejši boj proti raku, a še vedno je bistvenega pomena politična volja, je še dodal. Jerala pa je ob tem pripomnil, da je načrt EU neambiciozen in da je nujno zagotavljanje sredstev in vlaganje v znanstvene raziskave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta