(FOTO) Začenja se terensko cepljenje: Prva je prišla na vrsto gospa, ki bo kmalu dopolnila 100 let

Vida Božičko Vida Božičko
25.02.2021 12:30
Začenja se cepljenje nepokretnih oseb na domovih. V Mariboru je takih 161 oseb. Vsi bodo prvi odmerek cepiva predvidoma prejeli še v tem tednu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po navodilih zdravstvenega ministrstva se danes začenja cepljenje nepokretnih oseb po njihovih domovih. Najprej so v stanovanju na Krekovi ulici s prvim odmerkom cepili gospo, ki bo v kratkem dopolnila 100 let. "Počakati smo morali, da smo prejeli cepivo AstraZeneca. Samo to cepivo je namreč primerno za cepljenje na domu, saj se lahko prenaša. Ostala cepiva so namreč občutljiva na mehanično tresenje in zato proizvajalci odsvetujejo prenašanje," je pojasnil Jernej Završnik, direktor mariborskega zdravstvenega doma. Kljub temu, da je to cepivo sicer bolj priporočljivo za mlajše osebe, bodo v primeru nepokretnih, ki jih cepijo doma, uporabljali cepivo AstraZeneca. 

Andrej Petelinšek

"Na teren bodo odhajale patronažne sestre, ki so za cepljenje usposobljene. Po cepljenju bodo nekaj minut počakali, da vidijo, če pride do alergijske reakcije. Teh 161 oseb, ki so na seznamu za cepljenje na domu, bomo s prvim odmerkom cepili že ta teden. Z drugim pa čez 8 do 12 tednov," je še dejal Završnik. 

Andrej Petelinšek

V Mariboru so sicer uspešno cepili vse 80-letnike, vendar se zdaj seznam dopolnjuje. Trenutno je v Mariboru na seznamu starejših od 75 let, ki se še želijo cepiti, okoli 2700. "70-letnikov je približno 4299, 65-letnikov je okoli 4000, 60-letnikov pa 2900. Vseh skupaj je na čakalni listi za zdaj okoli 21.200 oseb," je še pojasnil direktor Završnik. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta