Kaj bo uvedba obveznega cepljena pomenila za slovenske delavce v Avstriji?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.12.2021 17:37

Novi kancler Karl Nehammer, ki je v vlado povabil nekaj novih ministrov, bo moral potolči pandemijo. Kaj bo uvedba obveznega cepljena pomenila za slovenske delavce v Avstriji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Novi kancler Karl Nehammer (levo) in njegov predhodnik, zdaj spet zunanji minister Alexander Schallenberg Foto: REUTERS

Reuters

Avstrija je včeraj v le 52 dneh dobila še tretjega zveznega kanclerja, Karla Nehammerja iz Ljudske stranke (ÖVP). Nasledil je Alexandra Schallenberga, ki je kanclerstvo prevzel 11. oktobra, ko je zavoljo obtožb o korupciji moral odstopiti čudežni deček avstrijske politike Sebastian Kurz.{infobox-quote_full}183110{/infobox-quote_full}

Nehammer, doslej notranji minister, je pred predsednikom republike Alexandrom Van der Bellnom zaprisegel včeraj v cesarskem Hofburgu pod sliko Marije Terezije. Slovesnost je bila zavoljo strogih proticovidnih ukrepov kratka in v FFP2-maskah. Odpadla je tradicionalna zdravica v sosednji lovski sobi, kot je nekoliko z obžalovanjem povedal Van der Bellen. Predsednik je v nagovoru novo vlado opozoril, da ima pred sabo najtežjo in najpomembnejšo nalogo - boj s koronakrizo. Ponovil je svarilo: "Ne obljubljate preveč, da se ne bi spet zgodilo, da obljub ne bi mogli izpolniti!" V mislih je imel obnašanje številnih politikov pred četrtim valom pandemije, ko so Avstrijcem za minulo poletje že obljubljali čas brez covida-19. Ob strmem naraščanju okužb jeseni pa je vlada ukrepe še zaostrila in kot prva v Evropi napovedala obvezno cepljenje. V Avstriji od 22. novembra do 13. decembra izvajajo tudi popolno zaprtje družbe za vse, po tem datumu bo veljalo za necepljene še naprej.

V vladi so nastale tudi nekatere zamenjave, vsaj kar zadeva stolčke Nehammerjevih strankarskih kolegov. Ministri iz manjše koalicijske partnerice Zelenih ostajajo nedotaknjeni. Schallenberg se vrača na mesto zunanjega ministra, kar je že bil pod Kurzem. Za notranjega ministra je Nehammer, nekdanji vojak, rekrutiral Gerharda Karnerja. Bode v oči, da je mesto finančnega ministra moral zapustiti tesni Kurzev zaupnik Gernot Blümel. Tja je Nehammer posadil Magnusa Brunnerja. V ministrstvu za izobraževanje je Heinza Fassmanna zamenjal Štajerec Martin Polaschek, rektor Univerze Karla in Franca v Gradcu. Nova je državna sekretarka za mladino Claudia Palkolm. Vsi so pred predsednikom prisegli takoj za novim kanclerjem, nato pa so se podali čez cesto na Ballhausplatz in opravili primopredajo resorjev. Predstavitev Nehammerjeve vlade v parlamentu bo v ponedeljek.{api_embed_photo_L30}734510{/api_embed_photo_L30}

Podkancler iz vrst Zelenih Werner Kogler je pred zaprisego Nehammerja izjavil, da bo to "odlična osnova za nadaljevanje dela koalicijske vlade". Na čem temelji ta ocena, smo vprašali koroško Slovenko in zvezno poslanko Zelenih Olgo Voglauer: "Zeleni seveda ne izbiramo funkcionarjev iz ÖVP. ÖVP, ki je najmočnejša stranka, je Nehammerja v petek izbrala za svojega predsednika in je postal novi kancler. Pri oceni izhajamo iz tega, da bo tudi z njim delo v vladi konstruktivno in da bomo korak za korakom uresničevali vladni sporazum." Ali Avstrija pod novim kanclerjem ostaja na kurzu obveznega cepljenja? "Da, pot do obveznega cepljena je oblikovana. Zdaj z merodajnimi skupinami, zbornicami in zavodi ter tudi z opozicijskimi strankami podrobno razpravljamo o osnutku zakona, ki bo s februarjem uvedel obvezno cepljenje. Položaj je resen, število prvih cepljenj nam ne raste dovolj hitro. Razveseljivo je, da imamo vsaj delež tretjih cepitev dokaj visok. Glavni cilj je preprečiti peti epidemiološki val, ki bi nas sicer čakal marca," odgovarja Voglauerjeva.{infobox-gray}183110{/infobox-gray}

Kaj pa zahteva svobodnjakov (FPÖ) po takojšnjih predčasnih volitvah? "To je zame absolutno nerealna zahteva. Zeleni želimo normalno delati naprej za uresničitev naših projektov, vlada pa je bila izvoljena do leta 2024."

Seveda opozicija sama nima večine v zveznem parlamentu, da izsilili predčasne volitve. Pri največji opozicijski stranki, pri socialdemokratih (SPÖ), je voditeljica Pamela Rendi-Wagner menila, da je treba najprej obvladati pandemijo: "Iz SPÖ bomo vladi nudili vso podporo, naj gre za izvedbo obveznega cepljenja ali za druge nujne ukrepe." Šele ko se bo širjenje okužb ustavilo, tako pri SPÖ, naj bi Avstrijci šli na predčasne volitve. Po računih SPÖ bi to lahko bilo najprej konec aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.