Kaj morate vedeti o Andyju Jassyju, kmalu novem prvem možu Amazona

Gregor Grosman
03.02.2021 20:45
Ustanovitelj družbe Amazon Jeff Bezos zapušča položaj glavnega izvršnega direktorja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andy Jassy bo poleti prevzel vodenje Amazona.
Reuters
Bezos se bo bolj posvetil svojemu medijskemu podjetju Washington Post in vesoljski družbi Blue Origin.
EPA

Najbogatejši človek na svetu, Jeff Bezos, stopa v ozadje. Novico o umiku s položaja glavnega izvršnega direktorja družbe Amazon je sporočil skupaj z objavo četrtletnih poslovnih rezultatov, ki so presegli napovedi analitikov. Bezos, ki vsako minuto zasluži preko 220 dolarjev, je Amazon s sedežem v Seattlu ustanovil leta 1995. Takrat se je podjetje ukvarjalo s prodajo knjig, danes pa je iz njega nastal največji spletni trgovec, ki prodira v vse več novih področij. 57-letni Bezos bo seveda obdržal odločevalsko moč v podjetju, saj ostaja predsednik upravnega odbora. Premoženje najbogatejšega Zemljana je sicer ocenjeno na več kot 180 milijard dolarjev.

Jassyja je Washington Post že septembra lani razglasil za najbolj verjetnega Bezosovega naslednika, potem ko se je drugi "kandidat" za ta položaj, Jeff Wilke, avgusta upokojil. Wilke je vodil Amazonov oddelek globalne prodaje potrošnikom in je veljal za prvo izbiro pri zamenjavi Bezosa.
Reuters

Z umikom v ozadje pa je izpostavil svojega nasledika. Vse oči so že sedaj uprte v Andyja Jassyja, ki bo poleti prevzel položaj prvega moža Amazona. Ta je doslej oziroma še zmeraj vodi enoto Amazon Web Services (AWS), ki je prav pod njegovim vodstvom postala skoraj neustavljiva sila v industriji računalništva v oblaku. Forbes poroča, da je v zadnjem četrtletju oddelek AWS zaslužen za 67 odstotkov celotnega dobička iz poslovanja podjetja, k čemer je pripomoglo tudi zelo naraslo povpraševanje med pandemijo. V panogi računalništva v oblaku, vredni približno 100 milijard dolarjev, je AWS premagal Google in Microsoft ter pridobil velike stranke, kot je Zoom.

Jassy se je Amazonu pridružil leta 1997, bil sprva Bezosov tehnični asistent, preden je leta 2006 pomagal pri zagonu AWS. Po poročanju Insiderja je tesen zaupnik Jeffa Bezosa in je bil vpleten tudi v kontroverzno odločitev, da družbeno omrežje Parler po nemirih v Kapitolu umaknejo s platforme. A tudi Jassy se v preteklosti ni mogel izogniti polemikam. Ko so kritiki pritiskali na Amazon, naj ustavi prodajo programske opreme za prepoznavo obrazov organom pregona, je bil zagovornik te storitve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.