Katera droga je najbolj smrtonosna v ZDA? V Avstraliji so zasegli rekordno količino

M.R.
23.08.2022 11:29

V Avstraliji so zasegli največjo količino fentanila, droge, ki je 50-krat bolj potentna od heroina in 100-krat močnejša od morfija. Predoziranj s to drogo je v ZDA največ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporabnik fentanila v Seattleu
Profimedia

Fentanil je največji ubijalec Američanov, starih med 18 in 45 let. Vsako leto ubije toliko ljudi kot covid-19, prometne nesreče in samomori skupaj. Veliko smrti zaradi te droge je tudi neprijavljenih, pretekli mesec pa je zaradi kombinacije fentanila in kokaina umrl celo igralec ameriškega nogometa Jaylon Ferguson, ki je bil star le 26 let.

Veliko ljudi, ki so umrli zaradi predoziranja s fentanilom, se niti ni zavedalo, da so uporabili to drogo. Že septembra lani, ko je zaradi predoziranja s kokainom, heroinom in fentanilom umrl igralec znane serije "Skrivna naveza" (angl. "The Wire") Michael Williams, je njegov nečak dejal, da njegov stric nikoli ne bi zavestno zaužil fentanila.

Razlog za to, da uživalci drog ne vedo, da so zaužili to smrtonosno drogo, je po besedah vodje ameriške agencije za boj proti drogam DEA Anne Milgram mešanje fentanila z drugimi drogami. To naj bi počeli prekupčevalci drog, ki želijo povečati odvisnost uživalcev, s tem pa tudi svoje dobičke.

Stroka se ne strinja

S to razlago pa se ne strinja stroka, ki trdi, da ubijanje svojih strank ne more biti dobro za preprodajalce. Ti naj bi po besedah ustanoviteljice dobrodelne organizacije Beats Overdose s sedežem v Portlandu Morgan Godvin, njene besede navaja britanski časnik Independent, nehote mešali kokain in fentanil.

Zdravnik Ryan Marino, ki dela v univerzitetnem medicinskem centru v Clevelandu, meni, da bi morala država regulirati vse droge, saj da prekupčevalci nimajo pravih laboratorijskih pogojev za rokovanje z drogami in da zato pride do mešanja različnih vrst drog.

Fentanil je prvi proizvedel belgijski zdravnik Paul Janssen leta 1960. V zdravstvene namene so ga v ZDA začeli uporabljati leta 1968 in v bolnišnicah ga še vedno redno uporabljajo po vsem svetu. Marino je povedal, da ga predpisuje skoraj vsak dan. "To je eden najbolj učinkovitih, zelo toleriran in varen protibolečinski opioid, kar jih poznamo," je dejal.

Nelegalni ponaredki

Morgan Godvin je bila tudi sama pet let zasvojena s heroinom. Spominja se, da je bil fentanil med odvisniki takrat razširjen na vzhodni obali, ona pa je živela na zahodni obali ZDA. Odvisniki po njenih besedah pogosto živijo v zmoti, ko kupujejo fentanil, saj mislijo, da so dobili prava zdravila, v resnici pa gre za nelegalne ponaredke.

Opioid na bazi fentanila
Profimedia

Prav ti naj bi bili glavni vzrok za veliko količino primerov predoziranja s fentanilom. Prejšnji mesec je DEA v Los Angelesu zasegla milijon tablet ponaredkov. Predvideva se, da jih je proizvedel mehiški mamilarski kartel Sinaloa. Tablete naj bi bile na videz povsem enake, kot jih uporabljajo v zdravstvu (Oxycontin, Percocet, Vicodin in Xanax). Vse te tablete namreč vsebujejo tudi fentanil.

Tega je po besedah Marina precej lažje proizvesti kot heroin. Za slednjega so potrebni velika makova polja, dobro vreme in veliki produkcijski sistemi, fentanil pa lahko z majhnimi zalogami vsak proizvaja tudi doma. Zato tudi, če bi ustavili tihotapce, ki ga prevažajo iz Mehike, uporabe te droge ne bi preprečili.

Največje tveganje za predoziranje s fentanilom je pri uporabnikih, ki ga zaužijejo, ko so sami. V primeru predoziranja se mu lahko namreč pomaga z naloksonom, ki izniči učinek opioidov, pojasnjuje Morgan Godvin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta