Kdo je 37-letni Danec, ki je na Norveškem z lokom ubil pet ljudi?

Miha Raičevič
14.10.2021 17:07
Za napad z lokom v norveškem mestu Kongsberg je osumljen Espen Andersen Brathen. Policija ga je obravnavala že lani, ko je grozil svojim staršem, še prej pa je bil v postopku zaradi kraje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Espen Andersen Brathen
Reuters

Norveški mediji so objavili identiteto Danca, ki je včeraj zvečer z lokom ubil pet oseb in dve še ranil. Gre za 37-letnega danskega državljana, ki večino svojega življenja živi v Kongsbergu na Norveškem. 

Napadati je začel le nekaj ulic stran od svojega doma, in sicer v trgovini Coop Extra. Policija je potrdila, da je imela z njim opravka že v preteklosti. Konec lanskega maja je grozil svojim staršem. Vstopil je v njuno hišo in je ni želel zapustiti. Na koncu je na kavču pustil pištolo in odšel, piše v sodbi, ki je bila izrečena lanskega julija. Sodišče mu je za pol leta prepovedalo obiskovati starše. 

Puščica v steni na prizorišču napada, ki ga je sinoči izvedel Espen Andersen Brathen.
Reuters

Brathen pa je bil v policijski obravnavi že pred tem. Pred devetimi leti je bil obsojen na 60-dnevno pogojno kazen zaradi kraje in posesti hašiša. Glede na takratno sodbo je bil že v preteklosti obsojen za podobna dejanja. 

Danes je policija potrdila, da je Brathen prestopil v islam. Spletna stran Aftenposten je pregledala tudi njegove posnetke na družbenih omrežjih, v katerih se je pojavljal pod drugim imenom. V enem izmed njih je decembra 2017 dejal: "Jaz sem sel. Prihajam z opozorilom. Je to res tisto, kar si želite? Za vse, ki se želijo odkupiti, je prišel čas," je povedal in poudaril, da je prestopil v islam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta