Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice okarala Srbijo zaradi promocije knjige vojnega zločinca

Kristina Božič
06.11.2019 18:16

Komisarka Sveta Evrope Dunja Mijatović se je odzvala na podporo srbske države pri izdaji in promociji knjige vojnega zločinca, ki potvarja dogajanja med srbsko agresijo v BiH.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dunja Mijatović, komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Sveta Evrope 
Ovse

"Na žalost smo ponovno priča poskusu, da bi se zanikalo ali relativiziralo z vojno povezana hudodelstva med vojnami v nekdanji Jugoslaviji, ki so jih prepoznala in obsodila tako Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo kot nacionalna sodišča," je zapisala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice v izjavi za javnost. "Propagiranje neresnic in zavajajočih informacij v povojnem okolju je nevarno početje, ki resno spodkopava vse poskuse v smeri zagotovitve trajnega miru in pomiritve. Žal je včeraj srbsko ministrstvo za obrambo organiziralo promocijo knjige, ki potvarja dejstva vojnega hudodelstva, v katerem je umrlo 71 ljudi med pokolom v Tuzli v BiH maja 1995." 
Vojska samooklicane Republike srpske, ki je med vojno v BiH delovala s podporo Srbije, je 25. maja 1995 začela z obstreljevanjem Tuzle. Zvečer je v mestnem predelu Kapija ob eksploziji granate umrlo 71 ljudi, večina starih med 18 in 25 let. Poleg ubitih je bilo 240 civilistov tudi ranjenih. Tedanji župan Tuzle Selim Bešlagić je pozval mednarodno skupnost, naj "za božjo voljo in v imenu človeštva končno posreduje". Zaveznice zveze Nato so isti in naslednji dan izvedle posamična bombardiranja skladišč streliva vojske Republike srpske, potem ko je ta obstreljevala tudi druga razglašena 'varna območja' pod nadzorom Združenih narodov. Najhujše hudodelstvo genocida med vojno v BiH je vojska Republike srpske ob podpori Srbije pod Slobodanom Miloševićem izvedla manj kot dva meseca kasneje v Srebrenici, kjer je pobila 8372 fantov in moških - Srebrenica je bila prav tako 'varno območje' pod nadzorom sil Združenih narodov. 

Obeležje v Tuzli v Bosni in Hercegovini. Ulica prekinute mladosti in zgradba, pred katero je 25. maja 1995 padla granata in pobila 71 ljudi. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta