(VIDEO) Spomin na srebreniški genocid: Skrajni nacionalisti prekinili dogodek v Beogradu

Kr.B., B.P.
12.07.2019 12:50

V Beogradu so skrajni nacionalisti za kratek čas prekinili predstavo v nastajanju, ki poudarja nujnost priznanja srebreniškega genocida, za katerega je odgovorna tudi Srbija, in nujnost državljanskega angažmaja, da se prepreči bodoče zločine, je pojasnil srbski gledališki režiser Zlatko Paković.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Priznani gledališki režiser in filozof Zlatko Paković je bil včeraj za trenutek prekinjen. Ob 24. obletnici genocida v Srebrenici je na vabilo Helsinškega odbora za človekove pravice pripravil nastop Srebrenica, ko mi, ubiti vstanemo. Z njim je želel narediti, česar po njegovih besedah srbska družba še vedno ni sposobna - opravičiti se za genocid, ki ga je izvršila vojska Republike srbske v BiH ob podpori Srbije leta 1995.
{facebookpost}https://www.facebook.com/RSE.Balkan/videos/923850441296334/{/facebookpost}​
"Bistvo republike je, da se postavi na stran žrtev, če ti so ali niso njeni državljani, in zoper zločince, ki so njeni državljani," je dejal na dan dneva spomina na Srebrenico v Beogradu. Njegov nastop je na kratko prekinila skupina srbskih nacionalistov, ki je začela peti pesem, ki poveličuje obsojenega vojnega zločinca Ratka Mladića. Ta je bil leta 2017, po letih na begu pred pravico, obsojen na dosmrtno ječo pred mednarodnim kazenskim sodiščem za zločine v nekdanji Jugoslaviji zaradi organizacije in izvršitve genocida v Srebrenici, hudodelstev zoper človečnost in kršitev prava vojne. V Srebrenici so enote srbske vojske pod poveljstvom Radovana Karadžića in Ratka Mladića julija 1995 ob opazovanju enot Združenih narodov od žensk ločile in nato pobile vsaj 8372 Bošnjakov.
V intervjuju za N1 pred četrtkovim dogodkom je Zlatko Paković opozoril, da ostaja v Srbiji ista "kulturna elita, ki je generator genocida in etničnega čiščenja""Oni so še vedno najvplivnejši državljani in ponovno bodo pripeljali do vojne," je opozoril na nevarne posledice zanikanja preteklih zločinov.

Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta