Legendarni Tegel, letališče z nekdaj najdaljšo pisto, gre v pokoj. Kaj se bo zgodilo z njim po zaprtju

Gregor Grosman Gregor Grosman
12.09.2020 07:45

Berlinsko osrednje letališče Tegel se bo z odprtjem novega Berlin Brandenburg zaprlo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letališče Berlin Tegel so zgradili leta 1948.
Gregor Grosman

Bliža se 31. oktober, ko se bo po zadnjih načrtih v Berlinu (končno) odprlo novo Letališče Willyja Brandta Berlin Brandenburg (BER), ki bo združeno z obstoječim letališčem Schönefeld (SFX). Toda kaj se bo zgodilo z 72 let starim letališčem Berlin Tegel? Država ga namerava 8. novembra letos zapreti, s tem pa bo prenehalo delovati zadnje berlinsko letališče. Zakaj? Ker letališči BER in SFX ležita pravzaprav v Brandenburgu.

Posebnost letališča je šesterokotni obhodni obroč glavnega objekta.
Gregor Grosman

Na Tegel selili čarterje

Ko je Sovjetska zveza z blokado želela izstradati prebivalce zahodnega sektorja razdeljenega Berlina, so zahodni zavezniki pognali operacijo oskrbe prek zračnega mostu. Ker pa je imelo letališče Tempelhof težave s takšno količino prometa, je bilo treba zgraditi novo. Vojaško letalo Douglas C-54 Skymaster je tako bilo prvo, ki je 5. novembra 1948 pristalo na novozgrajenem letališču Berlin Tegel.

Do Tegla ne vozi železnica ali podzemna železnica.
Gregor Grosman
Severna vzletno-pristajalna steza letališča je dolga 3.023 metrov, medtem ko je južna vzletno-pristajalna steza dolga 2.428 metrov.
Gregor Grosman

Vedno brez eksotičnih destinacij

Tegel nikoli ni ponujal poletov na eksotične destinacije, niti ni gostil velikega števila mednarodnih poletov. Predvsem zato, ker je bilo že v preteklosti odločeno, da bodo velika vozlišča Frankfurt, München in Düsseldorf. Upravljavec letališča Berlin Brandenburg, družba Flughafen Berlin Brandenburg (FBB), ki preko podružnice BFG upravlja tudi Tegel, je tako nedavno razkrila podrobnosti načrtovanega odprtja novega mednarodnega letališča in načrte za zaprtje zastarelega Tegla. Upajo, da bo novi BER v prihodnosti postal četrto večje vozlišče letalskega prometa.

Zaradi koronavirusa je trenutno za obiskovalce zaprta razgledna ploščad letališča, s katere so potniki sicer zelo radi opazovali dogajanje.
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta