Letalski prevozniki zaradi pandemije ob 252 milijard dolarjev prihodkov, Ryanair do junija na tleh

Gregor Grosman, STA
24.03.2020 15:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA je močno povečalo napovedi o predvidenem izpadu prihodkov, ki ga bodo zaradi pandemije koronavirusa letos beležile letalske družbe. Če so še v začetku meseca napovedovali, da bo škoda 113-milijardna, govorijo sedaj o izgubi 252 milijard dolarjev. Kot je povedal prvi finančnik IATE Brian Pearce, se bodo razmere v letalski industriji po pričakovanjih izboljšale šele prihodnje leto, je pa opozoril, da bo okrevanje upočasnila recesija, ki bo sledila pandemiji.
Letalstvo je eden od sektorjev, ki jih je širjenje novega koronavirusa najbolj prizadelo. Najnovejša slaba novica zanj je napoved Združenih arabskih emiratov, da bodo za dva tedna prepovedali vse potniške lete, tudi tranzitne. Skupini letalskih prevoznikov, ki so prizemljili vsa ali večino letal, se je pridružil še singapurski Singapore Airlines, ki je napovedal prizemljitev večine svojih letal do konca aprila.

Letala Ryanaira bodo na tleh vsaj do meseca junija letos.
Reuters
Reuters
Reuters

Tajski prevozniki na tleh

Medtem so tudi tajski nizkocenovni prevozniki ukinili mednarodne lete. AirAsia jih prekinja od 22. marca do predvidoma 25. aprila, potniki v mednarodnih poletih pa so meseca februarja predstavljali približno četrtino vsega prometa. Letalska družba Lion Air je kar preko Facebooka sporočila, da bodo od 25. marca do 30. aprila vsa njihova letala ostala na tleh, nato so obvestilo dopolnili, da nameravajo domače lete vzpostaviti že 15. aprila. Nok Air pa se je odločil, da med 21. marcem in 31. majem v vietnamski Ho Chi Minh ne bodo leteli, bodo pa še naprej vzdrževali preostali dve povezavi: z japonsko Hirošimo in mjanmarskim Yangonom.
Air Asia X od 17. marca ne leti na Japonsko in v Južno Korejo, omejitev bo trajala do tri mesece, so sporočili. Prav tako od 7. aprila naprej ne bodo izvajali leta iz Bangkoka v Brisbane v Avstraliji. Tudi vodstvo Bangkok Airways se je odločilo od 22. marca do preklica ukiniti vse povezave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta