Koronavirus kroji usodo letalske industrije in klesti prihodke prevoznikov

Gr.G.
27.02.2020 14:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V zadnjih tednih delovanje letalske industrije narekuje koronavirus, ki je številne letalske prevoznike prisilil v odpovedi ali omejitve poletov v Azijo. Da bi zajezili upad prihodka, ki so ga letalske družbe utrpele zaradi prekinjenih povezav s Kitajsko, se prevozniki odločajo za različne ukrepe.

Lufthansa ustavila izobraževanja in zaposlovanja

Nemška Lufthansa je sporočila, da so vse načrtovane zaposlitve zamaknili na poznejše obdobje, ko bodo kandidate ponovno ocenili, svojim zaposlenim pa po novem omogočajo tudi neplačan dopust. Prav tako do aprila 2020 ne namrevajo izvajati načrtovanih izobraževanj za kabinsko osebje in posadko na tleh. Na administrativnem področju namerava Lufthansa stroške zmanjšati za deset odstotkov, za proračun za materialne stroške pa so zmanjšali za 20 odstotkov.

Reuters
Reuters
Reuters

Prvič po letu 2009 upad povpraševanja po letenju

Wall Street Journal je sicer poročal, da nekateri strokovnjaki napovedujejo izpad prihodka v letalski industriji v višini 100 milijard dolarjev zaradi epidemije, drugi so bolj previdni. IATA tako govori o prvem globalnem upadu povpraševanja po letenju po letu 2009 v višini 26,5 milijard evrov, večinoma v Azijsko-Pacifiški regiji. Sploh nekaterim azijskim prevoznikom, zaradi prekinjenih povezav po pisanju WSJ grozi celo stečaj. Družba Cathay Pacific Airways je tako že v začetku meseca poslala svojih 27.000 zaposlenih na tri tedenski neplačani dopust. Prevoznik iz Hong Konga je moral število letov na Kitajsko zmanjšati za kar 90 odstotkov, dva meseca pa leti na zgolj slabo tretjino destinacij. Podobno odločitev so sprejeli tudi že leta 2003, v času izbruha SARS-a.

Reuters

Izgubljajo tudi družbe, povezane z letalstvom

Skupina SSP, britanski upravljalec restavracij in barov na letališčih in železniških postajah, je po pisanju The Guardiana zmanjšal prodajo na letališčih v Azijsko-Pacifiški regiji za polovico v mesecu februarju. Britanska multinacionalka za alkoholne pijače s sedežem v Londonu Diageo napoveduje zaradi upada prodaje znižanje prihodkov do meseca junija v višini med 164,7 in 235,3 milijona evrov. Razlog so zaprte letališke restavracije in bari na kitajskih letališčih. Zmanjšanje prodaje opažajo, sicer z zamikom, tudi v Južni Koreji, na Japonskem in Tajskem.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta