Londonska policija obžaluje aretacije nasprotnikov monarhije

STA, A.L.
09.05.2023 12:03

Londonska policija je v ponedeljek izrazila obžalovanje zaradi aretacije šestih pripadnikov skupine nasprotnikov monarhije Republic na dan kronanja Karla III.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Preklicala je njihovo varščino in potrdila, da proti njim ne bo sprejela nadaljnjih ukrepov. Vodja skupine Graham Smith pa je napovedal, da bo proti policiji sprožil sodni postopek.

Londonska metropolitanska policija je v soboto pridržala šest pripadnikov skupine nasprotnikov monarhije Republic, med njimi tudi vodjo skupine Grahama Smitha. Kot je takrat navedla policija, so jih pridržali, ker so v njihovem vozilu našli predmete, za katere so "upravičeno domnevali, da bi se skupina protestnikov z njimi lahko priklenila na različne predmete".

Policija je za aretacije uporabila novo zakonodajo, sprejeto prejšnji teden, ki prepoveduje nošenje in uporabo naprav, s katerimi bi se lahko ljudje priklenili na različne predmete. S tem britanske oblasti želijo omejiti proteste okoljskih aktivistov, ki se pogosto priklepajo na drevesa in ograje.

Po preiskavi je policija ugotovila, da ni mogla dokazati pravega namena predmetov v avtomobilu. "Obžalujemo, da se teh šest aretiranih oseb ni moglo pridružiti širši skupini protestnikov na poti sprevoda," je zapisala v izjavi. Ob tem je dodala, da je bila varščina vseh šestih oseb preklicana in da proti njim ne bo sprejela nobenih nadaljnjih ukrepov.

Graham Smith je medtem na Twitterju potrdil, da so v ponedeljek zvečer na njegov dom prišli trije policisti in se mu opravičili. Poudaril je, da opravičila ni sprejel in da bo proti policiji sprožil sodni postopek.

Skupina Republic je v soboto, ko so v Londonu slovesno okronali kralja Karla III., pozvala k protestu. Na trgu Trafalgar Square se je nato zbrala manjša skupina protestnikov. Londonska policija pa je skupno priprla več kot 50 ljudi, med drugim zaradi izgredov ter kršitev javnega reda in miru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta