Lunarno vozilo se je prebudilo

Urban Červek Urban Červek
13.01.2019 17:55

Kitajsko lunarno vozilo Jutu 2 ali Žadasti zajec 2 je po petih dneh hibernacije na Luni konec minulega tedna znova začelo delovati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozilo Jutu 2, kot ga je posnela njegova matična sonda Chang'e-4
EPA

"Popoldanski dremež je končan. Vozilo se je prebudilo in začelo delo," so objavili na uradnem profilu vozila na družabnem omrežju Weibo. Prejšnjo soboto je vozilo prešlo v mirovanje, da bi se zaščitilo pred visokimi temperaturami, so sporočili iz Kitajskega lunarnega programa, ki je projekt Kitajske vesoljske agencije (CNSA).

Veliki izzivi

Vozilo Jutu 2 in njegova matična sonda Chang'e-4 sta nato posnela fotografiji drug drugega in jih poslala na Zemljo. Sonda Chang'e-4 je posnela tudi 360-stopinjsko fotografijo, na kateri je videti sivo Lunino površje, del roverja Yutu 2 ter njegove sledi v podlagi. "Na panoramski fotografiji lahko vidimo, da je sonda obkrožena s številnimi majhnimi kraterji," so sporočili iz Kitajske vesoljske agencije.

Do vesoljske postaje s posadko

Peking namenja za svoj vojaško-vesoljski program vse več denarja, v upanju, da bo imela Kitajska do leta 2022 svojo vesoljsko postajo s posadko in bo sčasoma na Luno poslala tudi človeško posadko. To je že druga kitajska sonda, ki je pristala na Luni. Leta 2013 je na Luni uspešno pristal modul s prvim kitajskim vesoljskim vozilom Jutu. Po navedbah Kitajske vesoljske agencije pomeni trenutna misija novo poglavje v človeškem raziskovanju Lune in bo razkrila tančico skrivnosti, ki zakriva tako imenovano temno stran Meseca, ki je z Zemlje nikoli ne vidimo. V nasprotju z bližjo stranjo Lune, na kateri je pristanek lažji zaradi številnih ravnih površin, je njena oddaljena stran veliko bolj gorata in razgibana.

Vozilo Jutu 2, kot ga je posnela njegova matična sonda Chang'e-4
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta