Macron: Necepljene želim res razjeziti. Šli bomo do konca

STA, Va
05.01.2022 12:51

"Ne bom jih zaprl ali na silo cepil. Treba pa jim je povedati, da od 15. januarja ne bodo več mogli v gostilno, na kavo, v gledališče ali kino," se je predsednik Francije razgovoril v intervjuju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Emmanuel Macron

Reuters

"Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti," je francoski predsednik Emmanuel Macron izjavil v pogovoru za časnik Le Parisien, pri čemer je uporabil pogovorni izraz, ki v francoščini velja za vulgarnega, dosegel pa razburjenje na politični sceni.

"In šli bomo do konca, to je strategija," je nadaljeval. "Ne bom jih zaprl ali na silo cepil. Treba pa jim je povedati, da od 15. januarja ne bodo več mogli v gostilno, na kavo, v gledališče ali kino." 

V Franciji so proti covidu cepili več kot 90 odstotkov odraslega prebivalstva. Na oddelkih intenzivne nege pa po Macronovih besedah 85 odstotkov postelj zasedajo necepljeni, zaradi česar prihaja do prelaganja operacij.

Macronove izjave so se pokrile s trenutkom, ko v francoskem parlamentu poteka obravnava zakona, s katerim bi dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter javnega prevoza omogočili le cepljenim in prebolevnikom, ne pa tudi testiranim kot doslej.

V ponedeljek so razpravo prekinili, v torek se je nadaljevala, zgodaj zjutraj, po objavi Macronovega intervjuja, pa so jo znova prekinili. Predsedujoči zasedanju Marc Le Fur je pojasnil, da razmere v skupščini ne omogočajo mirnega nadaljevanja razprave.

Vodja poslanske skupine desnih Republikancev (LR) Damien Abad je dejal, da so izjave predsednika neodgovorne in kažejo njegov otročji cinizem, predsednik stranke Christian Jacob pa je zatrdil, da ne bodo podprli zakona, katerega cilj je razburjati Francoze. "Predsednik tega ne bi smel reči," je dejala vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen in Macrona obtožila, da želi iz nekaterih Francozov narediti drugorazredne državljane. Skrajni levičar Jean-Luc Melenchon je izrazil osuplost. "Ali predsednik sploh ve, kaj govori," se je vprašal na twitterju.

Ttiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal pa je opozoril, da je sprejetje zakona nujno, saj je v francoskih bolnišnicah skoraj 20.000 covidnih bolnikov, v enem dnevu jih je umrlo skoraj 300. V Franciji so v torek zabeležili več kot 270.000 novih primerov okužb, kar je nov rekord.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta