Med reševanjem snemalca umrl ruski minister za izredne razmere

Miha Raičevič
08.09.2021 13:49
Ruski minister za izredne razmere Jevgenij Ziničev je umrl med poskusom reševanja ruskega filmskega režiserja Aleksandra Melnika, ki mu je med snemanjem vaj reševalnih ekip na Arktiki spodrsnilo, so sporočili v Moskvi. V nesreči v bližini sibirskega kraja Norilsk je umrl tudi Melnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jevgenij Ziničev
Reuters

Kot je poročal ruski portal RT, je 63-letnemu Melniku, sicer znanemu ruskemu ustvarjalcu v Arktiki, med snemanjem na pečini spodrsnilo in je padel v vodo. 55-letni Ziničev mu je brez razmišljanja priskočil na pomoč, skočil v vodo, a priletel na skalo in se ubil.

V nesreči je umrl tudi Melnik, ki je bil eden slavnih ruskih režiserjev. Med najbolj znanimi njegovimi stvaritvami sta Novaja Zemlja (Nova Zemlja) iz leta 2008 in Teritorij iz leta 2015.

Ziničev je bil sicer dolga leta eden od osebnih varnostnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot je povedal njegov namestnik Andrej Gurovič, se je tudi v tem primeru pokazalo, da je bil vedno reševalec, ne zgolj minister. "Tako je bil vse življenje," je sporočil Gurovič.

Sožalje zaradi nesrečne smrti svojega dolgoletnega sodelavca je izrazil tudi Putin.

Ziničev je kariero začel kot član ruske obveščevalne službe KGB še v času Sovjetske zveze. Nato je bil v letih med 2006 in 2015 del Putinove ekipe telesnih stražarjev, nakar se je začel njegov politični vzpon. Med drugim je bil nekaj časa tudi guverner ruske eksklave Kaliningrad in namestnik direktorja službe FSB.

Maja 2018 je postal minister za izjemne razmere in s tem glavni koordinator odzivov države na naravne in druge nesreče. Bil je tudi član ruskega varnostnega sveta.

Na območju Norilska si je zdaj ogledoval vajo več reševalnih služb, ki se je začela v torek in na kateri sodeluje okoli 6000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta