Mihail Gorbačov v izolaciji dočakal 90 let

STA, VČ
02.03.2021 13:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mihail Gorbačov
Reuters

Zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov je za svoj 90. rojstni dan v izolaciji v bolnišnici. Kot "vsi mi" je  že naveličan pandemije covida-19 in omejevalnih ukrepov, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Vladimir Poljakov.

Potrdil je tudi, da je slavljenec prejel številne čestitke ob jubileju, tako od domačih kot tujih voditeljev. Čestitko ob 90. rojstnem dnevu mu je poslal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil v preteklosti precej kritičen do Gorbačova, ker da je dopustil razpad Sovjetske zveze. Zdaj mu je čestital ob visokem jubileju in ga označil za izjemnega politika, ki je pomagal spremeniti zgodovino sveta.

Čestitke sta med drugim poslala nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Joe Biden.

Kasneje mu bodo pripravili praznovanje z družino in prijatelji, je pojasnil Poljakov.

Gorbačov je še vedno zelo aktiven in dela, je še povedal. "Ureja knjige in članke," je pojasnil.

Mihail Gorbačov se je v zgodovino zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev  narodov v Sovjetski zvezi. A zaradi slednjega je v Rusiji tudi osovražen in ga številni še danes označujejo za izdajalca, ker je dopustil razpad sovjetskega imperija, ki so ga komunisti na ruševinah carske Rusije gradili 70 let. Da je bila to velika geostrateška napaka, je večkrat ocenil tudi Putin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta