Milanović proslavo ob obletnici vojaške akcije zaradi ustaških simbolov nemudoma zapustil

M.R.
22.01.2021 11:46
Hrvaški predsednik Zoran Milanović bi moral danes sodelovati na slovesnosti ob 28. obletnici vojaške operacije "Maslenica 93" v Zadru, a se je ob prihodu na prizorišče odločil, da ga tam ne bo, zato se je usedel nazaj v vozilo in se vrnil v Zagreb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milanovića so zmotili ustaški simboli in se je odločil, da na prireditvi ne bo sodeloval.
EPA

Ob prihodu se je namreč predsednik Zoran Milanović seznanil, da v protokolu sodelujejo tudi osebe, ki nosijo ustaška obeležja s sloganom "Za dom spremni". "Predsednik republike Zoran Milanović je prišel v Zadar na obeležitev 28. obletnice VRO Maslenica 93, ko je opazil, da so med prisotnimi tudi osebe, ki nosijo ustaška obeležja in pozdrav, je poklical predsednika vlade RH in ga opozoril, da je to nesprejemljivo," so iz njegovega kabineta zapisali v sporočilu za javnost. 

Po prvem delu svečane prireditve so se na predsednikov ukaz iz programa izločili tudi načelnik generalštaba hrvaške vojske admiral Robert Hranj in vsi vojaški poveljniki, so še dodali v sporočilu. 

Minister za obrambo Mario Banožić je dejal, da ljudje z ustaškimi simboli niso bili del protokola. "Obstaja službeni protokol. Pojavili pa so se ljudje, ki po besedah organizatorja niso del tega. Nikoli nisem cenil samovolje in je tudi zdaj ne. Po besedah veteranov je samovolja vzela številna človeška življenja, kasneje bi se skoraj zgodilo, da bi zasenčila celo domovinsko vojno. S temi besedami bom zaključil komentar. Želim, da današnji dan ostane v spominu na vse veterane in vse, ki so dali življenje za hrvaško svobodo. Predsednik ima skladno s svojimi pristojnostmi pravico izdati ukaz in to pravico je tudi izkoristil," je še dodal Banožić.

Sicer pa je župan zadrske županije Božidar Longin dejal, da je bil iz vsakega veteranskega združenja zadrske županije povabljen po en predstavnik. "Ti ljudje pa niso bili povabljeni," je povedal. 

So pa zato novinarji hrvaške televizije N1 govorili s pripadniki nekdanjih Hrvaških oboroženih sil (Hos), zaradi katerih je Milanović zavrnil svojo prisotnost na dogodku. "Morali bi nas poklicati, a je nekdo pozabil. Milanović nas je že zdavnaj vrgel v smeti. So nas leta 1993 klicali, da sodelujemo v protokolu," je komentiral eden izmed njih.

Tajnik zadrskega Hosa Ante Baraba Knez pa je potrdil, da so bili del uradnega protokola. "Če predsednik ni pripravljen priti med veterane, se poklonit žrtvam, naj niti ne prihaja. Ni bilo žalitev, tega nismo načrtovali," je dejal. "Naj pride pred mene in mi pove, da ga to moti, jaz pa mu bom povedal razlog. Jaz in moji bratje smo pod temi obeležji prelivali kri," je zaključil. 

Sicer pa je Milanović nekaj podobnega storil že lani na slovesnosti v Okučanih, kjer so obeležili 25. obletnico hrvaške operacije Blisk. Tudi tam ga je zmotilo, da je eden izmed veteranov nosil obleko z ustaškim pozdravom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta