Mlada znanstvenica, ki je ustvarila prvo fotografijo črne luknje

Urban Červek Urban Červek
14.04.2019 08:24

Osrednja osebnost pred dnevi objavljene prve fotografije črne luknje je 29-letna računalniška strokovnjakinja, ki je napisala računalniški algoritem, s katerim so iz podatkov teleskopov izrisali sliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katie Bouman in "njena" fotografija črne luknje
Twitter

Na osupljivi sliki, objavljeni minuli teden, je prikazan oblak iz prahu in plina, ki je od Zemlje oddaljen 500 milijonov trilijonov kilometrov. Fotografija predstavlja podvig, ki je vse doslej veljal za neizvedljivega.
Črne luknje namreč ni mogoče fotografirati neposredno, saj ne oddaja svetlobe, pravzaprav jo srka vase. Zato so se pri fotografiji osredotočili na tako imenovano dogodkovno obzorje (v angleščini event horizon), ki predstavlja rob črne luknje in točko, od koder ne more več pobegniti nič, niti svetloba. Objavljena fotografija je zato prvi vidni dokaz za obstoj črnih lukenj in postavlja nove mejnike sodobne znanosti.
Zaradi občutljivosti zadeve je potekalo delo dr. Katie Bouman in njenih kolegov v popolni tajnosti več kot tri leta. "Zelo težko mi je bilo držati jezik za zobmi, povedala nisem niti svoji družini," je po poročanju BBC povedala mlada znanstvenica, ki je takoj po objavi postala pravi hit na družabnih omrežjih.
Dr. Bouman je na družbenih omrežjih prav tako prejela pohvale inštituta MIT in Smithsoniana. "Pred tremi leti je naša podiplomska študentka Katie Bouman vodila razvoj novega algoritma, s katerim bi lahko ustvarili prvo fotografijo črne luknje," je napisal laboratorij za računalništvo in umetno inteligenco na inštitutu MIT.
Po facebooku se je hitro razširila slika dr. Bouman, ki z veseljem gleda, kako se na njenem prenosniku nalaga prva fotografija črne luknje. "Z osuplostjo gledam, kako se rekonstruira moja prva slika črne luknje," je znanstvenica napisala pod sliko.
Projekt je vodila na inštitutu MIT s pomočjo njihovega laboratorija za računalništvo in umetno inteligenco, centra za astrofiziko Harvard-Smithsonian in Observatorija Haystack (MIT).

"Z osuplostjo gledam, kako se rekonstruira moja prva slika črne luknje"
Twitter
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta