Na Dunaju prvi v Evropi presadili pljuča pri bolnici s covidom-19

STA, Gr.G.
25.05.2020 18:07

Na univerzitetnem kliničnem centru na Dunaju so prejšnji ponedeljek kot prvi v Evropi presadili pljuča bolnici s covidom-19. Za 45-letno bolnico je bila presaditev zaradi hude odpovedi pljuč edina rešitev. Bolnica slab teden dni po posegu dobro okreva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Janko Rath

Vodja dunajske univerzitetne klinike za kirurgijo in oddelka za torakalno kirurgijo Walter Klepetko je ocenil, da je bil poseg za bolnico zelo nujen in hkrati zelo zapleten. "Z našega stališča ji gre sedaj odlično, doslej nismo imeli nobenih večjih težav. Počasi se prebuja. Vsi organi delujejo, vsi smo zelo zadovoljni. A pot, da jo bomo lahko odpustili iz bolnišnice, bo še zelo dolga," je še dejal Klepetko. Dodal je, da je najbolj kritična faza mimo, lahko pa se še marsikaj zgodi.
Bolnica po navedbah na Dunaju pred tem ni imela nobenih predhodnih obolenj. Okužbo z novim koronavirusom so pri njej potrdili pred osmimi tedni, do takrat pa je bila dobrega zdravja. Prav to naj bi pripomoglo k pozitivnemu poteku presaditve pljuč.
Bolnici se je kmalu po okužbi z novim koronavirusom zdravstveno stanje tako poslabšalo, da je potrebovala umetno dihanje. "Položaj je bil brezupen. Pljuča so bila kot kamen, ničesar ni ostalo," je pojasnil Klepetko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta