Na Hrvaškem močno zvišali plače državnim funkcionarjem

STA, Va
25.07.2024 16:47

Plača predsednikov republike, vlade in sabora bo višja za okoli 70 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Zagrebu pravijo, da popravljajo porušena plačna razmerja med državnimi funkcionarji in javnimi uslužbenci.
Profimedia

Hrvaška vlada je v skladu z napovedjo na današnji seji sprejela odločitev o povišanju plač državnim funkcionarjem. Osnovo plačo jim je povišala za 83,45 odstotka, na 947,18 evra bruto, predsednikom republike, vlade in sabora pa za okoli 70 odstotkov. Višje plače bodo prejeli že za julij, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Povišica kot protikorupcijski ukrep

Premier Andrej Plenković je na seji vlade potrebo po povišanju plač utemeljil s tem, da ga ni bilo že leta, medtem ko so plače v zasebnem sektorju in drugod že povišali. Ocenil je, da je na začetku tretjega mandata vlade HDZ čas, da se lotijo tudi tega vprašanja, minister za pravosodje, javno upravo in digitalno transformacijo Damijan Habijan pa ima nalogo, da do konca leta predstavi celovito rešitev za ureditev plač državnih funkcionarjev.

Ob napovedi je Plenković v sredo povišanje plač utemeljeval tudi s tem, da gre za neke vrste "protikorupcijski ukrep", saj višji državni uslužbenci "upravljajo ogromne proračune in sprejemajo pomembne odločitve" in je zato element odgovornosti še posebej pomemben. "Prizadevamo si tudi, da bi ljudi pritegnili k političnemu udejstvovanju," je dodal.

Habijan je na seji vlade poudaril, da so porušena plačna razmerja med državnimi funkcionarji in javnimi uslužbenci, saj so se slednjim od leta 2016 plače povišale, funkcionarjem pa ne. Z uskladitvijo želijo doseči, da bo njihova osnovna plača enaka. Povedal je tudi, da so sredstva za povišanje plač državnih funkcionarjev zagotovljena v državnem proračunu, in sicer za letos 4,1 milijona evrov. V letu 2025 pa bo potrebnih 9,8 milijona evrov.

Takšni so novi zneski 

Osnovna plača državnih funkcionarjev se bo s sedanjih 516,29 evra bruto zvišala na 947,18 evra. Premier Plenković bo namesto sedanjih 3263 evrov neto na mesec prejemal 5535 evrov, kar je 69,6 odstotka več. Predsednik sabora Gordan Jandroković bo namesto sedanjih 3113 prejemal 5314 evrov, kar je 70,7 odstotka več, predsednik republike Zoran Milanović pa namesto 3600 evrov mesečno 6074 evrov, kar je 68,7 odstotka več.

Na višje plače lahko računajo tudi poslanci in ministri, v povprečju za okoli 1500 evrov. Njihove plače bodo tako znašale približno 4000 evrov, odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so denimo različne davčne olajšave. Povišice bo v skladu s sprejetim odlokom dobilo skupno 270 funkcionarjev, piše hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Sindikat upokojencev ogorčen

Sindikat upokojencev je bil zaradi povišanja plač danes kritičen do vlade. Vladajoče je obtožil, da jim ni mar, da pokojnine znašajo samo "bednih 35,5 odstotka povprečne plače". Ocenil je, da je sramotno, da so državnim uslužbencem plače podvojili, medtem ko so upokojence potisnili pod mejo revščine, ki je na Hrvaškem lani znašala 493,6 evra mesečno. Poudarili so, da je povprečna pokojnina maja letos znašala 534,8 evra, pri čemer imajo ženske v povprečju kar 24 odstotkov nižje pokojnine od moških. Lani je bilo tako med starejšimi od 65 let revnih okoli 37 odstotkov, samskih starejših pa kar 60 odstotkov, poroča Hina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta