Navalnega po vrnitvi v Rusijo takoj aretirali

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
17.01.2021 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alexei Navalny Instagram

Ruski opozicijski voditelj, 44-letni Aleksej Navalni, se je pet mesecev po zastrupitvi z živčnim strupom novičok, za kar krivi ruske tajne službe in predsednika Vladimirja Putina, iz Nemčije vrnil v domovino. Kot je bilo pričakovati, so ga policisti takoj, ko je izstopil iz letala, aretirali, češ da je tudi po koncu zdravljenja zaradi zastrupitve v Nemčiji ostal v tujini in s tem kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po obsodbi na pogojno kazen leta 2014. Ob napovedi vrnitve v domovino je Navalni pred dnevi ponovil, da vrnitev zanj ni nikoli bila pod vprašajem. "Zame vprašanje, ali se vrniti ali ne, nikoli ni obstajalo. Ker preprosto nisem odšel. Znašel sem se v Nemčiji iz enega razloga: skušali so me ubiti," je Navalni povedal v videu na Instagramu.

Vrnitev se je pričakovano zapletla. Njegovo letalo so malo pred pristankom preusmerili na moskovsko letališče Šeremetjevo. Prvotno je bilo predvideno, da bo letalo pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, kjer so ga čakali privrženci in okrepljene varnostne sile. Več podpornikov Navalnega so pri tem aretirali. Novinarji francoske tiskovne agencije AFP, ki so bili v istem letalu kot Navalni, so poročali, da je pilot sprva sporočil, da bo letalo zaradi tehničnih težav imelo polurno zamudo, nato pa je sporočil, da bodo pristali na letališču Šeremetjevo. Letalo ruske družbe Pobeda je nekaj časa krožilo nad letališčem Vnukovo, preden se je preusmerilo na drugo moskovsko letališče. Opozicijski politik Ilja Jašin je preusmeritev označil za "histerično reakcijo" ruske vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta