"Ne bomo vas pustili na cedilu": Biden se je opravičil Zelenskemu, ker je odobritev vojaške pomoči Ukrajini zamujala

STA, Va
07.06.2024 17:02

Ameriški predsednik je ukrajinskemu obljubil novo pomoč, ameriški mediji so objavili, kaj bo vsebovala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po udeležbi na četrtkovih slovesnostih ob 80. obletnici začetka zavezniškega izkrcanja v Normandiji sta se Joe Biden in Volodimir Zelenski danes sestala v francoski prestolnici. Predsednik ZDA je ukrajinskemu kolegu obljubil nov paket vojaške pomoči v vrednosti 225 milijonov dolarjev oziroma dobrih 207 milijonov evrov.

"ZDA vam bodo stale ob strani," je Zelenskemu zagotovil Biden in izpostavil, kot je dejal, izjemen ukrajinski odpor proti ruskim silam. "Niste se uklonili. Nikakor niste popustili (...) Ne bomo vas pustili na cedilu," je dodal in se Zelenskemu opravičil za večmesečno zamudo pri sprejemanju pomoči v ameriškem kongresu.

Kot so pred tem že poročali ameriški mediji, naj bi novi paket ameriške pomoči za Ukrajino med drugim vključeval strelivo za raketne sisteme himars, rakete za sisteme zračne obrambe hawk, rakete stinger za sestreljevanje letal in helikopterjev, rakete javelin za uničevanje tankov, topove, granate, oklepna vozila, vojaške čolne in drugo opremo.

Zelenski se je Bidnu zahvalil za "izjemno podporo" Washingtona in jo primerjal s časom druge svetovne vojne, ko so ZDA priskočile na pomoč Evropi. "Računamo na vašo nadaljnjo podporo, da nam boste stali ob strani z ramo ob rami," je dejal ukrajinski predsednik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta