Nekdanji vodilni predstavniki nuklearke oproščeni krivde za nesrečo v Fukušimi

STA, Va
18.01.2023 08:53

Nesreča v Fukušimi na Japonskem je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Merjenje radiacije po nesreči leta 2011.
Reuters

Višje sodišče v Tokiu je danes potrdilo oprostilno sodbo trem nekdanjim vodilnim delavcem elektropodjetja Tepco, ki upravlja jedrsko elektrarno Fukušima. S tem jih je oprostilo krivde za strokovno malomarnost v jedrski nesreči v Fukušiimi leta 2011, zaradi katere jim je grozilo do pet let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev sodišča so naznanili aktivisti, ki podpirajo pregon treh moških, medtem ko sodišče sodbe še ni komentiralo. Moškim je sicer grozilo do pet let zapora, če bi bili spoznani za odgovorne za smrt več kot 40 hospitaliziranih pacientov, ki so jih morali po jedrski nesreči evakuirati. Vendar je okrožno sodišče v Tokiu že leta 2019 ugotovilo, da niso mogli predvideti obsega cunamija, ki je botroval nesreči, to odločitev pa je danes potrdilo tudi višje sodišče.

Nesreča v Fukušimi je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986. Po potresu z magnitudo 9,0, je marca 2011 jedrsko elektrarno dosegel močan cunami, zaradi katerega je umrlo približno 18.500 ljudi. Kot vzrok smrti pa pri nikomer ni bila zabeležena jedrska nesreča, zaradi katere je bila potrebna evakuacija in je del okolice postal neprimeren za bivanje.

Sodba je bila v središču pozornosti tudi zaradi ločene civilne tožbe, v katero so bili vpleteni iste tri osebe in še en nekdanji vodilni delavec Tepca. Štirim je bilo julija lani naloženo plačilo 101 milijarde dolarjev.

Odvetniki so takrat povedali, da je ta ogromna odškodnina največji znesek, ki je bil naložen v civilni tožbi na Japonskem, čeprav so priznali, da je le simbolen, saj obtoženci tega zneska ne bodo mogli izplačati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta