Nobelova nagrada za mir: Mirovnik z nemirnega kontinenta

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
11.10.2019 17:40

Mladi premier Etiopije Abij Ahmed je prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo pa tudi za demokratizacijo države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geslo naše pravičnosti bi morali biti ljubezen, spoštovanje in moralnost za vsa človeška bitja, je zapisano na plakatu v Adis Abebi.
Reuters

Dobrega četrt stoletja je minilo, odkar je najprestižnejšo svetovno nagrado za prizadevanja za mir prejel kak afriški državnik; to sta bila leta 1993 legendarni južnoafriški temnopolti borec proti rasni neenakosti oziroma apartheidu Nelson Mandela in tedanji belopolti predsednik Južnoafriške republike Frederik Willem de Klerk (oba sta že pokojna). Odtlej je v Afriko romalo še kar nekaj Nobelovih nagrad za mir, a vse ljudem iz civilne družbe. Do danes, ko jo je prejel 43-letni etiopski premier Abij Ahmed.
Vzpodbuda za druge
Predsednik etiopske vlade Ahmed, ki je na položaju komaj poldrugo leto, je nagrado prejel za svoja prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo, je obrazložil Nobelov odbor v Oslu. Ahmed je po letih vojne dosegel mirovni sporazum z Eritrejo in v Etiopiji sprožil proces demokratičnih reform. V utemeljitvi nagrade je predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen pojasnila, da etiopski premier nagrado prejme za svoja "prizadevanja za mir in mednarodno sodelovanje, še posebej za odločno in odločilno pobudo za reševanje spora o meji s sosednjo Eritrejo". Nagrada je po njenih besedah tudi priznanje vsem drugim, ki si prizadevajo za mir in spravo v Etiopiji ter na vzhodu in severovzhodu Afrike.

Geslo naše pravičnosti bi morali biti ljubezen, spoštovanje in moralnost za vsa človeška bitja, je zapisano na plakatu v Adis Abebi.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta