Norveška zaradi omikrona za štiri tedne prepovedala točenje alkohola, ukrepe zaostruje tudi Nizozemska

Va, STA
14.12.2021 16:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pred dnevi so na Norveškem že skrajšali delovni čas gostinskih lokalov, točenje alkohola dovolili do polnoči in omejili število udeležencev na (domačih) zbiranjih, zdaj pa bodo, da bi omejili širjenje omikrona, nove različice koronavirusa, točenje alkohola popolnoma prepovedali. Nova pravila bodo veljala štiri tedne začenši s to sredo. 

Strožji bodo ukrepi v šolah, vlada želi okrepiti tudi interes za cepljenje. "Za mnoge bo to kot lockdown, če že ne družbe, pa njihovega življenja in sredstev za preživljanje," je ob tem povedal norveški premier Jonas Gahr Stoere. "Razmere so resne," je dodal ob novem rekordnem skoku covidskih številk. "Okužbe se prehitro širijo in z ukrepi jih moramo omejiti. Omikron je spremenil pravila."    

Če ne ukrepajo zdaj, tvegajo, da bodo januarja imeli od 90.000 do celo 300.000 novih primerov dnevno, opozarjajo norveški epidemiologi. To pa bo novi pritisk tako na zdravstvo kot na lokalne skupnosti, so opozorili po poročanju tujih medijev.

Eno od žarišč pojava omikrona na Norveškem naj bi bila službena božična zabava. Zdaj bo odklenkalo tudi temu, še navajajo.   

Nizozemci že pred božičem zapirajo šole

Nizozemska vlada pa se je odločila, da zaradi nove koronavirusne različice prihodnji teden zapre osnovne šole in podaljša zaprtje javnega življenja v nočnih urah.

Šole se bodo zaprle že 20. decembra in ne šele za božič, saj nizozemsko vlado skrbi, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike. "To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje," je na novinarski konferenci povedal premier Mark Rutte. "Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron," je dodal.

Do 14. januarja pa bodo podaljšali že veljavne protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprti vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra, sprva za tri tedne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta