Notranji ministri držav Salzburškega foruma: Za obvladovanje migracij na Zahodnem Balkanu ključno sodelovanje

STA, S. M.
14.12.2021 16:33

Notranji ministri držav Salzburškega foruma so danes na videokonferenčnem srečanju razpravljali o nezakonitih migracijah. Državni sekretar na slovenskem notranjem ministrstvu Božo Predalič je na srečanju izpostavil pomen sodelovanja na balkanski migracijski poti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Pozdravljamo pobudo skupne koordinacijske platforme, katere cilj je izboljšati učinkovitost medsebojnega sodelovanja na področju migracij na balkanski migracijski poti," je na srečanju povedal Božo Predalič, so sporočili z MNZ.

"Menimo, da bo imela skupna koordinacijska platforma pomembno vlogo v sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih migracij. Predvsem pri pridobivanju informacij o aktualnem stanju nezakonitih migracij na balkanski poti, koordinaciji ukrepov mejnih policij in uspešnem pridobivanju finančnih sredstev za pomembnejše projekte," je poudaril državni sekretar.

Po njegovih besedah so za obvladovanje nezakonitih migracij v regiji Zahodnega Balkana ključni solidarnost, učinkovito sodelovanje, izmenjava informacij, medsebojna pomoč, spoštovanje dvostranskih sporazumov za uspešno vračanje in pripravljenost za ponovni sprejem tujcev.

EPA

Ne izkoriščanju migracij v politične namene

Pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana je izpostavil tudi novi avstrijski notranji minister Gerhard Karner. "Boj proti nezakonitim migracijam in tihotapljenju sodita med največje trenutne varnostnopolitične izzive. Sodelovanje z državami Zahodnega Balkana je pri tem odločilnega pomena," je poudaril po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA.

Avstrijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da bo na Dunaju konec februarja potekala konferenca o vračanju migrantov. Vzpostaviti želijo regionalni mehanizem za vračanje migrantov, v okviru katerega bi razvili postopek za vračanje z Zahodnega Balkana. Pri tem bi članice EU sklenile partnerstva z državami v regiji, da bi jim nudile operativno podporo pri vračanju.

Notranji ministri Salzburškega foruma, v katerem so poleg Slovenije in Avstrije še Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Slovaška, so ob tem v skupni izjavi obsodili "izkoriščanje migracij v politične namene". Zavzeli so se za boljše sodelovanje pri varovanju zunanjih meja EU in pozvali k financiranju fizičnih ovir na mejah s strani Evropske komisije.

Ti pozivi se vrstijo predvsem v luči razmer na belorusko-poljski meji, kjer na tisoče migrantov in beguncev že več tednov poskuša iz Belorusije prestopiti zunanjo mejo EU. Unija beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka obtožuje, da je namerno vabil ljudi s kriznih območij v Belorusijo kot odgovor na gospodarske sankcije povezave proti beloruskemu režimu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta