Nova študija: Zato bi različica omikron lahko bila začetek konca pandemije

Va
29.12.2021 21:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Medtem ko vsak dan še kakšna država zaostri ukrepe v strahu zaradi koronavirusne različice omikron, je The Telegraph objavil ohrabrujoče ugotovitve, tako jim pravijo znanstveniki, prve velike študije o stopnji smrtnosti pri tej različici. Za zdaj kaže, da je precej nižja kot pri prejšnjih variantah covida-19 oziroma da dosega četrtino smrtnosti iz prejšnjih valov koronavirusa.  

Južnoafriški znanstveniki - v tej državi se je omikron najprej pojavil - so spremljali bolnike iz mesta Tshwane, ki velja za epicenter epidemije omikrona. Če bi se njihovi rezultati reproducirali tudi globalno, bi se stopnji obolelih in umrlih popolnoma razdvojili, to pa bi končalo epidemijo in odprlo endemično fazo koronavirusa, so objavili.

Izračunali so še, da okuženi z omikronom bolnišnico zapustijo v povprečju po štirih dneh. V prejšnjih valovih koronavirusa je bilo povprečje 8,8 dneva. Ugotavljajo še, da je nižji tudi delež tistih hospitaliziranih, ki potrebujejo intenzivno nego. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta